д/м/2018

ГРАД ЗАЈЕЧАР И УДРУЖЕЊЕ ЗА ЧЕСМЕ ПОТПИСАЛИ СПОРАЗУМ ЗА ОЧУВАЊЕ, ЛЕГАЛИЗАЦИЈУ, РЕВИТАЛИЗАЦИЈУ И ЗАШТИТУ АРТЕСКИХ ЧЕСАМА (ВИДЕО)

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић и председник Удружења “За чесме” Бобан Погарчић, потписали су данас у Градској управи Споразум за очување, легализацију, ревитализацију и заштиту јавних артеских чесама у граду.

Након потписивања споразума, градоначелник Зајечара Бошко Ничић је рекао дао здравој води за пиће морамо бринути јер је најважнији ресурс будућност  и зато је овај споразум обавезујући не само за нас, већ и за генерације које долазе:

„Оно што је наша заједничка констатација је да тај ресурс нико не треба састране да нам узима и користи, а да од тога овај град нема никакве користи. С друге стране ми смо дужни да те воде заштитимо и да оно што користимо на адекватан начин вреднујемо, да ти објекти чесама имају одговарајући архитектонски изглед тако да се Зајечар тиме поноси.“

Од 2015. године Удружење “За чесме” је прошло кроз доста проблема у вези сарадње са званичним институцијама града и републике и ово је први пут да је постигнута сагласност за заједничко решавање овог проблема, рекао је председник Удружења Бобан Погарчић. Споразум садржи низ заједничких корака и процедура кроз које треба проћи да би за неколико година имали потпуно уређену област заштите артеских вода и њихове експлоатације.

„Споразум подразумева како лабораторијске радове у смислу израде елабората неогеног басена, започињање процедуре код Министарства рударства и енергетике за легализацију чесама и добијање дозвола, конкретне радове и дијагностику спорних чесама које имају мањи проток или су пресушиле, као и да се околина чесама доведе у ред… као и да се цела ова област доведе на ниво да омогућимо одрживо коришћење и експлоатацију артеских чесама“, рекао је Бобан Погарчић.

Обе стране верују да ће се у заштиту и очување зајечарских артеских чесама укључити и привреда, али и грађани, који ће имати прилику да учествују у многим активностима које ће бити спроведене у оквиру данас потписаног споразума. Иначе, споразум је пример добре праксе заједничког ангажовања локалне самоуправе и НВО организација на решавању конкретних еколошких проблема и очувања најважнијих ресурса данашњице.

 

Споразум можете погледати у пдф документу на дну ове странице.

 

Споразум за очување, легализацију, ревитализацију и заштиту јавних артеских цесама у Зајечару

Извор –хттп://замедиа.рс