KAP – Cela priča

Istraživački dokumentarni film “Kap” prati dvogodišnju borbu građana Zaječara da utvrde razloge presušivanja I zagađenja arteskih česama koje su najveće prirodno dobro grada I izvor čiste vode koju svakodnevno, generacijama koristi većina stanovnika.

Ispostavilo se da je uzrok presušivanja I zagađenja arteska bušotina privatnog hotela koji se nalazi u centru grada. Tada je počela borba privatnog I javnog interesa, borba u kojoj su sa jedne strane bili obični ljudi, a sa druge strane privatni interesi vlasnika hotela koje su štitili nadležna inspekcija Ministarstva rudarstva I energetike, ali I gradonačelnik Zaječara. Iako se činilo da građani nemaju šanse protiv sistema, političara i lokalnih tajkuna, oni nisu odustali, već su u odbrani svojih arteskih česama pokazali upornost I doslednost vrednu divljenja.

Priča je lokalnog karaktera, ali ima univerzalnu poruku, jer u pitanju je borba običnih ljudi, za čistu vodu, koju žele da preotmu kompanije radi sticanja profita…

Scenarista i reditelj filma je Dušan Vojvodić, a koreditelj Milina Trišić. Film je sufinansiraralo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.