д/м/2018

ПОМОЋНИК МИНИСТРА ЗА РУДАРСТВО И ЕНЕРГЕТИКУ ИВАН ЈАНКОВИЋ ОБЕЋАО У ЗАЈЕЧАРУ СТРУЧНУ И ТЕХНИЧКУ ПОМОЋ У РЕВИТАЛИЗАЦИЈИ АРТЕСКИХ ЧЕСАМА (ВИДЕО)

После недавног састанка градоначелника Зајечара Бошка Ничића и представника Удружења “За чесме” у Београду са министром рударства и енергетике Александром Антићем, данас је у Зајечару боравио његов заменик Иван Јанковић. Он је са зајечарским градоначелником и представницима удружења “За чесме” договорио модалитете обнове педесетак артеских чесама у граду.

Помоћник министра рударства и енергетике Иван Јанковић је истакао да су чесме историјско, културно и туристичко благо Зајечара и да ће Министарство пружити максималну стручну и техничку помоћ да се пројекат ревитализације и легализације зајечарских артерских чесама реализује. Такодје, Министарсво ће помоћи  и у томе да се утврди колико воде троше млекара, пивара, Житопромет:

“Оно што смо се договорили са министром Антићем у току предходне недеље, то смо данас и реализовали. Дошли смо у град Зајечар да дефинишемо модел по коме ћемо помоћи пројекат ревитализације и санације и на крају заштите и одрживог коришћења артеских чесама које су у граду Зајечару, могу слободно рећи, туристичка атракција на неки начин. Те чесме су свакако један историјски део града Зајечара, те чесме су садашњост града Зајечара и те чесме ће сигурно бити и будућност града Зајечара и у том смислу ми морамо подржати овај пројекат, пре свега стручно, технички а онда и на сваки други начин. Дефинисали смо кораке који су у складу са позитивном законском регулативом из области рударства и геологије. Дефинисали смо кораке које је потребно направити у циљу овере резерви и касније дефинисања експлоатационог простора које ће на неки начин штитити артерске чесме, штитити, ово могу слободно да кажем историјско и културно богатство које Зајечар поседује. У складу са налогом министра Александра Антића ми ћемо и у наредном периоду имати интензивне састанке на ову тему и апсолутно ћемо помоћи по питању ових ствари. Уложићемо максималне напоре да овај пројекат доведемо до његове реализације.”

На састанку се разговарало и о термалним водама а све у циљу, да се како је градоначелник Ничић истакао, будућим генерацијама остави  ово природно богатство које Зајечар има на добробит свих градјана:

“Мислим да смо имали један заиста садржајан разговор у коме смо дошли до корака које треба предузети како би дошли до крајњег циља а то је да се утврде коначно и резерве те квалитетне воде на којој град Зајечар лежи. Да видимо, да покренемо и то питање термалних вода. Да видимо шта је то чиме град Зајечар располаже и које је то природно богатство које требамо заштитити и чувати за генерације које долазе. Изузетна је помоћ и господина Ивана и његових сарадника али и људи из Удружења „За чесме“. Помоћ, пре свега граду, генерацијама оних који ће остати иза нас, да им оставимо оно што су нама и природа али и преци оставили а то је да имамо то богатство. У граду имамо преко 50 артерских чесама са којих можемо да се снабдевамо у сваком тренутку здравом пијаћом водом. Да оне које су у медјувремену престале да раде, ревитализујемо а да оне које су евентуално загадјене и чија вода више није за употребу, вратимо у стање да поново имамо здраву пијаћу воду али и да они који у индустријској производњи, својих производа, као што су Пивара, као што је Житопромет и Млекара али и остали који буду заинтересовани, знамо тачно колика је то количина воде коју они троше и да ли та количина потрошене воде, одговара ономе што може да се поново допуни резерва у базенима на којима град лежи.”

Бобан Погарчић, председник Удружења “За чесме” рекао је да сви знамо какве смо проблеме имали протеклих година везано за коришћење чесама у граду:

“Та област није уредјена у овом граду. Знамо да тренутно водимо први судски процес везано за уништење природног добра у Србији, тако да се надам да ћемо кад продјемо кроз све ове кораке, које смо данас дефинисали, да ћемо доћи до фазе и да се стекну услови да се више никада не деси овакво пресушивање чесама у граду и да та област буде у потпуности уредјена у овом граду на задовољство свих становника, на задовољство привреде, значи кључна реч је одрживо коришћење ових наших ресурса.”

Колектор Кривељске реке, биће направљен, обећао је данас на инсистирање колеге новинара из Бора, помоћник министра рударства и енергетике Иван Јанковић. За ове намене ове године у републичком буџету планирано је пола милиона динара а још толико ће бити издвојено наредне године. Јанковић је рекао да ће се врло брзо почети са израдом пројектно техничке документације за ову, по екологију важну инвестицију.

фото: www.зајецар.инфо

Извор –хттп://замедиа.рс