д/м/2018

Пожар у резервату природе Царска бара: Шта смо изгубили

Пожар који је буктао на 800 хекатара у околини Зрењанина и који је захватио део специјалног резервата природе Царска бара угашен је дан након избијања. Док екипе Завода за заштиту природе обилазе терен и утврђују штету, из управе Специјалног резервата природе Царска бара кажу да је према првим проценама изгорела огромна површина покривена трском.

„Срећа у несрећи да је јесен и да нема младунчади птица. Дивље свиње и остале животиње су побегле пред ватром – нисмо видели ни једну изгорелу животињу“, каже за ББЦ Миливој Путић из Специјалног резервата Царска бара. Министарство унутрашњих послова у Зрењанину саопштило је да је у Београду ухапшен човек за кога се верује да је изазвао пожар на својој парцели који се касније проширио и захватио део резервата Царска бара.

„Царска бара је један од светски значајних резервата природе“, наводе из Министарства заштите животне средине. „Тражимо да се починиоци и одговорни најоштрије казне.“ Ово је први пут да је пожар толиких размера захватио један од светски значајних резервата природе.

Шта је Царска бара и зашто је важна?

Специјални резерват природе Царска бара налази се надомак Зрењанина у међуречју река Тисе и Бегеј.

„Царска бара је једно од најважнијих орнитолошких подручја у Европи“, каже Путић.

Значај подручја због аутохтоних врста биљака и животиња препознат је још у 19. веку, а Царска бара након Другог светског рата постаје заштићено подручје. Данас, Царска бара има статус међународно значајног мочварног подручја и међународно значајног подручја за птице.

„У Царској бари регистровано је више од 250 врста птица, готово све су заштићене, а мали број оних које су ловне птице такође имају одређену врсту заштите“, објашњава Милан Ружић из Друштва за заштиту птица.

Подручје резервата Цраска бара дом је свих врста чапљи, ретких и угрожених грабљивица укључујући орла белорепана, птица мочварница, дивљих гусака и патки.

Шта је изгубљено у пожару

Још увек нема званичних и прецизних подата о штети насталој у Царској бари.

„Да се овакав пожар догодио у марту и априлу настрадао би велики број младунаца. Период гнежђења је завршен и то је добра вест – избегнута је катастрофа огромних размера“, каже Ружић.

Из Царске баре кажу да је изгорео појас трске око резервата који ће следеће године поново израсти.

Ипак, настала штета није мала.

„Нарушен је природни склад. Тачно је да није било селица, али током зиме велики број птица долази у Царску бару – појас трске је њихово уточиште, храна и место за одмор на путу ка југу“, каже Ружић.

Он објашњава да се ради о једном од највећих појасева трске у Србији и да је проблем што изгорела трска значи да су многе врсте птица остале без хране.

„Није у питању само страдање биљака, животиња и станишта – када се догоди овакав пожар у атмосферу се испушта огромна количина угљен-диоксида који нам не треба јер производи ефекат стаклене баште“.

Шта смо научили

Сектор за ванредне ситуације саопштио је да је број пожара у последње две недеље порастао за чак седам пута у односу на исти период прошле године.

Они апелују на грађане да не спаљују растиње на отвореним просторима.

„Већина људи зна да стрњика не сме да се пали и не одобрава то. Међутим, када погледате да је повећан број пожара, поставља се питање где су надлежне институције које треба да казне оне који то и даље чине“, каже Ружић.

Казне за кршење одредби Закона о заштити од пожара који забрањује спаљивање отпада на отвореном простору крећу се од 10 до 50 хиљада динара за физичка лица и до милион динара за правна лица.

 

Извор –https://www.bbc.com