д/м/2018

Реновирање чесме у насељу Краљевица (ВИДЕО)

У току је реновирање чесме у насељу Краљевица, радови се спроводе у оквиру Пројекта реконструкције и ревитализације артеских чесама који реализују Град Зајечар, Удружење „За чесме“ и Компанија Хајнекен доо Србија, уз подршку Министарства за заштиту животне средине. 

Лепо време погодује извођењу радова на реконструкцији артеске чесме у насељу Краљевица које спроводи фирма „Манчић гранит“ из Гаџиног Хана. Очекује се да радови  на наѕемном делу буду готови за 20 до 30 дана а ревитализација бунарске конструкције требало би да буде завршена до краја године, каже председник Удружења „За чесме“ Бобан Погарчић.

„Ово градилиште овде је резултат активности на реализацији Споразума за ревитализацију и реконструкцију и заштиту јавних артеских чесама у Зајечару, то је сада прва фаза. За чесму у Авноју је готова прва фаза, откривено је где се налази бунар, снимљено је стање бунарске конструкције и наредни корак је да се направи сет мера за ревитализацију овог бунара, конкретно за чесму у насељу Краљевица. Уједно се паралелно ради и реализацији, наиме био је расписан конкурс за избор архитектонског решења и тренутно су у току радови на изградњи наѕемног дела ове чесме по решењу које су изабрали становници овог насеља.“

„Манчић гранит“ има дугогодишње искуство у сличним пословима па су тако недавно завршили две велике фонтане у центру Сокобање. А у овом послу у Зајечару, каже Светислав Манчић из ове фирме, имају добру логистичку подршку од Удружења „За чесме“.

„Хтели смо да дамо свој допринос, онолико колико можемо, што се нас тиче трудићемо се да, послови који су нам поверени јер то је једна велика част, урадимо их у најбољем могућем реду и да испоштујемо све рокове који су стављени испред нас. Конкретно данас радимо темељ, постављање арматуре, шаловање, да би сутра могли да наставимо остале радове, али ипак надам се да ће у наредна три, четири дана бетонски део прво бити завршен, после следе други занатски радови и постављање пода, мермера, бехатон плоча.“

„Такође ће се радити ревитализација поѕемног дела на чесми Зеленгора, на чесми у Кључу ових дана треба да се још нешто ради на чишћењу бунарске консртукције а паралено ће се као и на овој локацији радити и наѕемни делови и на Зеленгори и на чесми у насељу Кључ“, додао је Бобан Погарчић.

Обновом бунарске конструкције биће повећан проток воде а уједно ће бити осигурана његова функционалност за наредних неколико деценија. План је да до краја године три артеске чесме у Зајечару добију сасвим нови изглед.

Пројекат реконструкције и ревитализације артеских чесама реализују Град Зајечар, Удружење „За чесме“ и Компанија Хајнекен доо у Србији.


Овај медијски садржај је суфинансиран средствима Министарства заштите животне средине. Мишљења и ставови изражени у тексту су одговорност аутора и његових сарадника и не представљају нужно званичан став Министарства заштите животне средине.

 

Министарство заштите животне средине