д/м/2018

Шта се дешава са пољем мртвих птица надомак Вршца

Више од 70 животиња страдало је прошле недеље на њиви у близини Вршца, објавило је Друштво за заштиту и проучавање птица Србије .

Страдало је укупно 55 голубова, шест гугутки, једна зеба, кокошка и домаћа мачка, наводе из ЅППС, чији су чланови обишли њиву.

Према речима Драженка Рајковића из ЅППС „сумња се да је узрок тровања семе пшенице са оближње њиве које је, врло вероватно, третирано карбофураном“.

ЅЗПС је одмах обавестило надлежне инститиуције, па је полиција, заједно са ветеринарском и еколошком инспекцијом изашла на терен.

Шта се заправо догодило?

Више од 70 животиња, од тога највећи број птица, пронађено је мртво на њиви у околини Вршца у уторак 17. октобра.

Рајковић наводи да је у питању најмасовније тровање птица на једном месту које се десило у Србији.

„На целој површини њиве јасно се уочавају зрна пшенице розе боје – карактеристичне за фурадан“, наводе у писаном саопштењу из ЅЗПС.

Према писању сајта земљорадничке задруге Сто-вет, фурадан је систематични инсектицид за сузбијање земљишних штеточина третирањем семена. Фурадан садржи карбофуран, који се сматра високо токсичном супстанцом.

Како наводи Драженко Рајковић из ЅППС, не мора да значи да је ово нужно случај намерног тровања животиња.

„Постоје људи кој намерно посипају отров да би отровали пса или голубове, али постоје и они који ненамерно трују, узимају то семе, третирају га карбофураном, мислећи да ће га заштити од мољаца и других инсеката и онда полу-нехотице направе штету“, каже Рајковић.

Шта је утврђено током истраге?

Из Ветеринарске инспекције града Вршца наводе да „инспекција нема овлашћење да даје било какве изјаве о овом случају“.

Резултати анализе са поља пуног мртвих птица се још увек чекају.

Драженко Рајковић из ЅППС каже да има незваничне информације да је „урађена токсиколошка анализа птица и да нису пронађене никакве болести“.

„Сумњамо на карбофуран, јер су птице имале обилно унутрашње крварење, разорено им је ткиво на плућима, а то све указује на тровање“, тврди Рајковић.

„Присуствовао сам када су голубови појели зрна са њиве, полетели и врло брзо пали у жбуње“.

Активна забрана карбофурана

Фурадан се раније користио у пољопривреди јер су људи, према речима Драженка Рајковића, сматрали да је у питању супстанца која штити семе од штеточина.

„Резултати су релативно касно дошли до нас и испоставило се да се пуно животиња отрује овим препаратом“, каже Рајковић.

Према одлуци Управе за заштиту биља Министарсва пољопривреде, дозвола за промет инсектицида фурадана укинута је у Србији 2014. године.

На сајту Завода за заштиту природе Србије јасно је истакнуто да „није дозвољено и строго је кажњиво коришћење препарата Фурадан 35СТ у било које сврхе“, додајићу да је реч о „веома токсичној супстанци која изазива велике и тешко поправљиве штете у животној средини“.

За кршње ове одлуке су предвиђене казне – физичко лице може бити кажњено новчаном казном или казном затвора у трајању до три године, док за привредни преступ казне могу износити од 700.000 до три милиона динара.

И, стандардно, заобилажење забране

Ипак, стручњаци Покрајинског завода за заштиту природе упозоравају да су, и поред забране, фурадан и други забрањени пестициди још увек доступни на илегалном тржишту.

„Ми смо већ раније са министарством апеловали да људи не користе забрањене супстанце“, каже Рајковић.

Од почетка 2018. године, забележено је неколико случајева тровања животиња, нарочито на подручју Војводине.

Једно од већих тровања забележено је почетком јануара прегледом терена око села Свилојево код Апатина када је пронађено 16 лешева отрованих животиња, пренео је портал 021. Слична тровања су откривена у Житишту и у близини Руме.

Ко на крају сноси одговорност?

Изгледа најчешће – нико, јер кривци за тровања ретко кад буду откривени.

Пољопривредник из села Црна Бара у општини Нови Кнежевац један је од ретких који је платио казну за убијање строго заштићене птице ждрала употребом карбофунара октобра 2017. године.

Један продавац из Сенте је почетком маја ове године приведен зато што је на импровизованој тезги на пијаци продавао фурадан.

Тада су из Друштва за заштиту и проучавање птица у Србији упозорили на немар Фитосанитарне инспекције, јер је до реакције дошло тек 18 дана откако је проблем пријављен, преноси 021.

Наводно, надлежни су реаговали тек након што се на друштвеним мрежама појавила фотографија на којој се види да се фурадан продаје по цени од 4.000 динара за литар.

Шта даље?

Прошло је пет дана откако је случај пријављен и нису пронађене нове мртве животиње, каже Рајковић, додајући да чланови Друштва за заштиту и проучавање птица реодвно обилазе њиву код Вршца.

Он истиче да је неопходно да се што пре утврди да ли је семе затровано карбофунаром, како би се предузеле даље мере.

„Нико није склонио семе, јер нико нема овлашћења, а и то се неће урадити док се не потврди да се ради о карбофурану“, каже Рајковић.

Када се открије да ли је реч о токсичном инсектициду, на полицији је да уради свој део посла и открије одговорно лице, додаје.

 

Извор –https://www.bbc.com