д/м/2018

Екологија – једно од најскупљих поглавља за приступање ЕУ

На путу Србије ка Европској унији једно од захтевнијих поглавља биће поглавље 27, које се тиче животне средине. Извесно је да ће оно бити и једно од најскупљих за Србију у процесу приступања ЕУ, што су потврдили и стручњаци, проценивши да ће то да кошта око 11,5 милијарди евра.

У таквим околностима јасно је да су највеће домаће компаније и њихова улагања у заштиту животне средине од великог значаја за прилагођавање домаћих стандарда европским еколошким стандардима. Како су производња и прерада сирове нафте сложени процеси с еколошког аспекта, улагања Нафтне индустрије Србије, као водеће домаће енергетске компаније, биће важна за овај сегмент, потврђују из ове компаније.

У НИС-у наводе да су одговорност према ресурсима и заштита животне средине међу приоритетима пословања компаније. У пројекте заштите животне средине ова компанија је од 2009. године, закључно са 2017, уложила више од 12,7 милијарди динара. Улагања у ову област и даље ће бити приоритет компаније, а интерес је такозвани циљ нула, односно радни процеси без повреда и негативних утицаја на животну средину.

Пројекти у области заштите животне средине извођени су у свим сегментима пословања, посебно када је реч о истраживању и производњи нафте и гаса, као и преради нафтних деривата. Тако су у Рафинерији нафте Панчево последњих година реализовани пројекти вредни неколико десетина милиона евра, а такав однос према заштити животне средине резултирао је тиме да је Рафинерија у 2017. години постала прво енергетско постројење у Србији које је од надлежних државних органа добило посебну дозволу – најзначајнији документ из области заштите животне средине који један оператер може да добије.

Будући да дозвола представља и обавезу да Рафинерија настави с одговорним односом према животној средини, у НИС-у наводе да је у току реализација пројекта дубока прерада, односно изградња постројења вредних више од 300 милиона евра која ће поред бизнис ефеката донети и еколошку корист. Пре свега, реч је о престанку производње мазута с високим садржајем сумпора, као и повећању енергетске ефикасности, чиме ће НИС наставити да доприноси унапређењу заштите животне средине у нашој земљи.

Аутор: Ј. П. С.

преузето са: http://www.politika.rs