д/м/2018

У Зајечару презентоване три реконструисане и ревитализоване артеске чесме (ВИДЕО)

 

У Зајечару су данас презентоване и градјанима на коришћење предате три обновљене артеске чесме: код некадашње кафане Зеленгора, у насељу Кључ и у насељу Краљевица. У питању су прве три од 40 зајечарских артеских чесама које су обухваћене Пројектом реконструкције и ревитализације артеских чесама који партнерски реализују Град Зајечар, Удружење „За чесме“ и Компанија Хеинекен Србија.

После обнове која је почела јесенас, чесме од којих су неке старе и 100 година, добиле су потпуно нови изглед, а реконструсани су и ревитализовани и артески бунари из којих се чесме напајају чистом и здравом пијаћом водом. Централни догађај данас је организован код чесме у насељу Краљевица а пре тога презентовани су и радови који су изведени на чесмама Зеленгора и у Кључу. Зајечарцима су се овом приликом обратили помоћник гардоначелника Милан Станковић и директор компаније Хајнекен Србија Виктор Гилхофер. Обојица су истакла да Зајечар треба да буде поносан на ово благо које поседује као и да ће обнова осталих чесама у граду бити настављена:

„Овом обновом и овим пројектом сигурно да показујемо нашој генерацији али и онима који долазе у будућности да бринемо за овај природни ресурс који имамо. Оно што такодје желим да кажем је да је предвидјено да се у наредних пар година реконструишу и ревитализују све чесме у нашем граду“, рекао је између осталог Милан Станковић.

Виктор Гилхофер, директор компаније Хеинекен Србија, одушевио се богатством чесама у граду где ова компанија има своју фабрику:

„У једној од мојих првих посета Зајечару, питао сам Дејана, нашег директора Пиваре, да ме одведе до тих чесама и приметио сам да то нису само чесме, већ много више од тога. Схватио сам да је то наследје и да су неке од тих чесама старије од једног века. То су важна места на којима се сусрећете са својим комшијама, места на којима можете попити најбољу воду. Зато сви ми доприносимо овој заједници улагањем у њену традицију и наследје. Учествујући у овом пројекту реконструкције и ревитализације зајечарских артеских чесама са водом за пиће заједно са градом Зајечаром, Удружењем „За чесме“ и са Округом, верујем да ћемо да изградимо бољу будућност Зајечара свима.“

Пројекат реконструкције и ревитализације артеских чесама у граду спроводи се уз помоћ и подршку Министарства заштите животне средине. Иза свега стоји удружење градјана „За чесме“ које већ четири године брине о зајечарским чесмама:

„При извршеној реконструкцији и ревитализацији са ове локације нисмо само добили потпуно нову бушотину у смислу захватања воде филтером и транспорта новог изградјеног цевовода до места истицања већ смо и дошли до нових сазнања која нам указују да испод Зајечара постоје и геотермалне појаве које вреди у некој будућности истраживати. Ово није први корак само у очувању водног ресурса којим тренутно располажемо већ и полазна основа за нека нова истраживања која би могла бити окосница плана развоја нашег града“, рекао је данас Никола Шарчевић, хидрогеолог и члан Удружења „За чесме“.

Бобан Погарчић, председник Удружења „За чесме“ додаје:

„Удружење За чесме ево већ четврту годину се бори за заштиту тих чесама. Имам једну добру вест. Не знам да ли сте пратили медије јуче. Јуче је Основни суд у Зајечару донео прву пресуду у историји српског правосудја којом је, због пресушивања чесама, власник хотела Србија ТИС, осудјен на шест месеци, односно две године условно. Ово је добра вест и чини ми се да је српско правосудје послало једну добру и квалитетну поруку свима нама и целој Србији да неће више бити уопште компромиса што се тиче заштите јавних артеских чесама у Зајечару као највећег природног добра нашег града“.

И поред изузетно хладног времена мештани насеља Краљевица али и они из других делова града, својим присуством увеличали су данашњи програм. Приредјен је прави мали хепенинг уз мекице, освежавајуће напитке и музику оркестра „Бекрије“. Ево шта су нам рекли окупљени Зајечарци:

„Лепа је лепа је. Требало је још једна да има, да има са две стране. Она је раније била са две стране, цев а сада је са једне. Ма нема везе, добра је“.

„Узимам воду већ више година са чесме и врло је лепо урадјено. Врло лепо урадјено и много сам задовољан што је тако“.

„Много је добро. Одлично је што се ради. У принципу, ја ову воду и чесму користим више од 30 година и дан данас је користим јер сам ту, у комшилуку. Све је супер. Једино остаје мислим да је то најважније да се те чесме одржавају и да ми као градјани те чесме не уништавамо“.

„Ја узимам воду откако сам се родила. Пијем искључиво с чесме воду. Јуче сам пробала и нема више да се осећа на цев као што је некада било“.

„Од 57. године пијем воду а пијем врло мало, бубрези су ми здрави што значи да је вода сасвим исправна, добра“.

План је да се посао реконструкције и ревитализације зајечарских артеских чесама настави већ идуће године. Жеља је да све, а има их око 40, у наредних неколико година, добију потпуно нови изглед.

Пројекат реконструкције и ревитализације артеских чесама реализују Град Зајечар, Удружење „За чесме“ и Компанија „Хајнекен“ доо у Србији.

Овај медијски садржај је суфинансиран средствима Министарства заштите животне средине. Мишљења и ставови изражени у емисији су одговорност аутора и његових сарадника и не представљају нужно званичан став Министарства заштите животне средине.

 

Министарство заштите животне средине

 

 

Погледајте видео:

Преузето са: За медиа