д/м/2018

Како изгледа зима на Марсу? (ФОТО)

Северни пол на Земљи је познат по великој количини снега и леда, али и, наравно, по Деда Мразу. Међутим, како фотографије Европске свемирске агенције (ЕСА) показују, Земља није једина панета са снежним призором током овогодишњих празника.

Поред снежних чаролија у којима ових дана уживамо, стигле су фотографије Европске свемирске агенције на којима је кратер Королев који изгледа као да је зима стигла и на Марс.

Кратер Королев широк је 82 километра испуњен је ледом дебљине 1,8 километра.

Мање количине ледене воде распоређене су на ивици кратера у облику танких слојева мраза.

Овај феномен је познат као „хладна замка“ који је изазван кратерским подом који лежи на два киломтера испод његовог обода.

Дубоки делови кратера који садрже лед, делују као природна „хладна замка тако што се ваздух који се помера таложи над ледом и тоне, стварајући слој хладног ваздуха који се диже директно изнад самог леда.

Кратер је добио име по ракетном инжињеру и дизајнеру свемирског брода Сергеју Королеву, који био пројектант свемирског програма Совјетског Савеза.

Королев је радио на првим међупланетарним мисијама на Месецу, Марсу и Венери и програму Спутник, који је покренуо први вештачки сателит на свету.

Фотографије кратера састављене су од видео-снимака напрљвљених камером високе резолуције „Марс експрес“.

Мисија „Марс експрес“ је први подухват ЕСА на другу планету. Лансирана је 2. јуна 2003. године, а у Марсову орбиту је ушла истог дана.

Преузето са: натионалгеограпхиц.рс