д/м/2019

Чувари Миљаковачког извора: Герилска борба за грађанска права

Пише: Бојана Бачић

Природни извор на Миљаковцу угрожен је најављеном градњом шест стамбених зграда и приступних саобраћајница, на површини од 14.000 квадрата.

Иницијатива грађана „Чувари извора“ бори се да поништи одлуку о грађевинским радовима и сачува овај извор.

Како би упозорили јавност али и власт о важности чувања једног од не баш бројних извора са питком водом „Чувари извора“ су организовали низ акција, трибине, протесте, концерте па чак и такмичење у најбољем пасуљу, а услов је био да се у казану нађе вода са Миљаковачког извора.

О томе како како изгледа пут грађана у борби за своја права, могу ли им у томе помоћи друштвене мреже, греше ли грађани у комуникацији са властима и како наћи право решење разговарали смо са Бошком Вукојевићем из Иницијативе “Чувари извора”

Шта је ваше досадашње искуство показало – да ли су грађани равноправни партнери власти или су постали герилци у борби за своја права?

– Наше досадашње искуство је герилско, са ретким изузецима који су исказали искрену жељу да помогну и забринутост за проблем који покушавамо да решимо.

Како изгледа пут који грађани треба да пређу да би се изборили за своја права?

– Трновит и дуг

Могу ли данас грађани да се изборе за своја права?

– Могу, али само ако су добро организовани, у удружења грађана и у сличниморганизацијама које својом масовношћу, организацијом и константним притиском на надлежне могу да их натерају да реагују. Неопходно је и повезивање са сличним организацијама и удружењима и то је по нама правац којим грађанска иницијатива треба да корача…

Ко данас највише угрожава права грађана. Лоши закони, лоша примена закона, власт..?

– Лоша примена закона, од стране надлежних органа извршне власти.

Праве ли грађани грешке у комуникацији са властима када покушавају да се изборе за своја права?

– Праве… дефинитивно! Пре свега, не треба персонализовати борбу за решавање било каквог проблема, него указати на проблем околини, тражити њено мишљење, консултовати стручне људе, аргументовано и документовамо реаговати према надлежнима и афирмисати медије. Масовност је уз аргументе, веома битан фактор ка успеху…

Како пронаћи право решење за ефикасну комуникацију између власти и грађана?

-Више омбудсмана, повереника и учешће самих грађана у одлучивању у каквој средини желе да живе. Ту је изборни систем проблем. Било би много боље, поштеније и ефикасније да грађани могу сами, директно да бирају сваког свог представника у локалној самоуправи, а не да их постављају странке на основу укупно освојеног процента у Републици или Граду. Многе од њих њихове комшије никада нису ни виделе.

Колико друштвене мреже могу помоћи у информисању и привлачењу пажње јавности?

– Могу прилично, али сматрамо да су још увек електронски и штампани медији неприкосновени у формирању мисљења јавног мњења.

Преузето са: данас.рс