д/м/2019

Министар Триван свечано потписао и уручио уговоре о суфинансирању пројеката невладиних организација

Министар заштите животне средине Горан Триван данас је свечано потписао и уручио уговоре представницима невладиних организација којима Министарство додељује средства за суфинансирање пројеката у области заштите животне средине у 2019. години. Конкурсом су опредељена средства из буџета за 2019. годину за суфинансирање 85 пројеката у укупном износу од педесет милиона динара.

Потписани уговори представљају део континуиране подршке Министарства заштите животне средине за реализацију пројеката организација цивилног друштва који су усмерени на решавање различитих питања из области заштите животне средине. Министар Триван је указао да је невладиним организацијама потребна не само декларативна подршка, већ и конкретна помоћ у реализацији њихових програма и акција, који доприносе побољшању стања животне средине. На основу јавног конкурса Министарства, како је рекао Триван, пристигло је 288 пројеката, од којих је 238 испунило неопходне услове, а на основу листе вредновања и рангирања за суфинансирање изабрано 85 пројеката који су се издвојили квалитетом програма. Конкурсом су обухваћене теме из области заштите природе, климатских промена, циркуларне економије и еколошког предузетништва, грађанског активизма, природе у урбаним срединама и догађајима и екологији, сходно спектру активности еколошких невладиних организација.

За све пројекте којима је аплицирано на овогодишњем конкурсу било би потребно обезбедити око 230 милиона динара, што је знатно више од обезбеђених 50 милиона, рекао је Триван и додао да ће Министарство наставити да повећава средства намењена програмима цивилног друштва у области заштите животне средине. „Далеко од тога да смо задовољни количином пара колико је издвојено за цивилно друштво, али то је преко два пута више него што је Министарство раније издвајало. Постоје бар дупло веће реалне потребе цивилног сектора, и ми ћемо свакако ићи ка томе да повећамо количину средстава, јер је потпуно јасно да ни једна држава на свету не може без цивилног друштва, нарочито у области заштите животне средине“, нагласио је Триван.

Министар је оценио да је до сада остварена успешна сарадња са цивилним сектором, али да ће се наставити на развијању међусобне добре комуникације, и рада на остваривању заједничких циљева. „Ми смо озбиљна еколошка војска, свако на свој начин“ поручио је Триван.

Главни оперативни задатак Министарства је обезбеђење услова за реализацију пројеката који су од највећег значаја за животну средину. Парадигма почетка овог процеса, после којег више ништа неће бити исто у Србији у овој области, је изградња друге фазе – линије муља у оквиру Централног постројења за пречишћавање отпадних вода у Лесковцу, које ће бити завршено наредне године, нагласио је Триван. У претходном периоду створени су услови, и следе замашне активности на отварању Поглавља 27, успостављању система прераде отпадних вода и управљања отпадом, у агилнијој заштити природе, даљем јачању сарадње и повезивању у међународним оквирима, а за које је потребно веће укључивање невладиних организација. Министар Горан Триван позвао је представнике цивилног сектора да наставе са развијањем добрих програма на заштити животне средине Србије.

Преузето са: https://www.ekologija.gov.rs