д/м/2020

Потписивање петиције у Пироту, Зајечару, Димитровграду и Књажевцу за нови модел управљања на Старој планини

Чланови Друштва за заштиту животне средине “Стара планина” из Пирота, до 15. јуна прикупљаће потписе у свом граду, али и Зајечару, Димитровграду и Књажевцу, за промену модела управљања у Парку природе “Стара планина”.

Разлоге за покретање петиције појаснио је Драган Ташков:

“Парадоксална је чињеница то што заштићена подручја природе имају богатства, које локалне заједнице, у највећем броју случајева, не могу да користе. Не постоји начин за учешће локалне јавности у одлучивању о развоју природних добара, као ни модел да се део прихода од накнаде за коришћење у заштићеном подручју врати заједници, као помоћ у области органске пољопривреде, сеоског и екотуризма. Све су то проблеми које препознајемо на терену.”

С друге стране, у многим документима назначена је управо потреба укључивања јавности, што се не дешава у пракси. Не само Еуропарк Федерација, WWФ, ИУЦН, већ и многе друге међународне организације, препоручују моделе управљања у природним добрима, који на много конкретнији начин обезбеђују присуство локалне заједнице у доношењу одлука које се тичу свакодневног рада природних добара.

“Ми смо различитим активностима указивали на овај проблем. Организовали смо презентације са гостима из Француске и Бугарске, као и конференције и студијска путовања у европске паркове природе. Време је да сада проверимо и ставове грађана по овом питању. Верујемо да ћемо, заједно са грађанима, кроз овај вид активизма, успети да покренемо низ позитивних промена, а на добробит локалне заједнице” – очекује Драган Ташков.

У Пироту је до сада за три дана скупљено око 400 потписа. У Друштву “Стара планина” очекују да до краја кампање прикупе преко хиљаду потписа.

Према речима координатора петиције, циљ је да се прикупи релевантан број потписа које ће у оргиналу послати Министарству заштите животне средине заједно са захтевом да се убрза реформа модела управљања у заштићеним природним добрима.

У оквиру кампање “Наши паркови – европско управљање” потписи ће се прикупљати на штандовима у Пироту до 15. јуна, у Зајечару 13. јуна, на централном Тргу од 11 до 15 сати, и сутра у Кални од 12 до 15 сати, а у Књажевцу од 16 до 19 сати, испред “Променаде”.

Чланови удружења „Стара планина“ позивају све добронамерне да им се јаве са својим предлозима и искуствима, на е-маил адресу drustvostaraplanina@gmail.com

Уколико желите да допринесете овој акцији, на поменути мејл можете добити ОБРАЗАЦ ПЕТИЦИЈЕ и прикупити потписе у вашој средини.

Такође, можете потписати и ОНЛАЈН ПЕТИЦИЈУ на линку:
ПЕТИЦИЈА

Преузето са:

За медиа