д/м/2021

Компанија Зиђин ујединила екологе, на састанку у Зајечару договорена „Зелена коалиција Тимочке Крајине“ (ВИДЕО)

На састанку у Зајечару договорена је „Зелена коалиција“, односно удруживање више еколошких организација из Бора и Зајечара које ће заједнички наступати у решавању еколошких изазова и проблема, који се јављају изградњом новог рудника Чукару Пеки компаније Зиђин недалеко од Бора.

„Зелену коалицију“ ће чинити: Удружење грађана „Читаоница Европа Бор“,„Друштво младих истраживача“, Удружење грађана „Чукару Пеки“, невладине организације „Еко Ист“ и „Борани за Бор“, као и зајечарска удружења „За чесме“ и „Тимочки Омладински Центар“.

Иницијални окидач за удруживање еколога је изградња новог рудника Чукару Пеки, који представља најперспективније налазиште бакра и злата на свету па није тешко претпоставити размере експлоатације руде. Екологе највише брине чињеница да је већ сада током истражних радова компанија Зиђин почела да испушта отпадне воде из рударске јаме у Брестовачку реку и изазвала велике проблеме мештанима села Метовница.

Осим животне средине у приобаљу Брестовачке реке, директно је угрожен и биодиверзитет Црног Тимока у који се улива Брестовачка река десетак километара узводно од Гамзиградске бање. На састанку у Зајечару еколози су истакли да неће дозволити да се понови вишедеценијски проблем загађења Борске реке и Тимока низводно од Вражогрнца. Због тога треба превентивно реаговати, направити мониторинг стања на терену и не дозволити уништавање река.

Потреба за стварањем конзорцијума невладиних организација је очигледна јер су бројниеколошки изазови у целој Источној Србији, од изградње МХЕ на Старој планини, заштите артеских чесама у Зајечару до заграђења реке Пек у Мајданпеку и најактуелнијег проблема испуштања отпадних вода у Брестовачку реку. Ситуација неће бити боља јер мултинационалне компаније тек најављују истражне радове на неколико места у овом делу земље, а многе од њих су већ познате у свету по еколошким акцидентима.

Према постигнутом договору прве заједничке акције „Зелене коалиције“ су већ почеле снимањем стања на терену, у атару села Метовница, а резултати ће убрзо бити публиковани преко локалних и националних медија.Вода и ваздух Тимочке Крајине су приоритет, поручили су еколози на састанку у Зајечару и додали да се не залажу за затварање рудника већ за одрживу привреду и рударење, али по најсавременим светским и европским еколошким стандардима.

Фото: Силвана Марковић

Преузето са: Замедиа