д/м/2021

Документарни филм СУД у званичној селекцији Међународног фестивала зелене културе “Грин Фест”, у онлине издању

Филм “Суд” у продукцији Удружења За чесме из Зајечара аутора Душана Војводића и Милине Тришић, биће приказан у званичној селекцији овогодишњег Међународног фестивала зелене културе “Грин Фест”. Фестивал се по 12. пут одржава од 8. до 15. новембра, у онлајн издању, под слоганом “Климатска узбуна”.

Документарни филм „Суд“, говори о првом кривичном поступку у историји домаћег правосуђа који је вођен због кривичног дела „Оштећење животне средине“ и ефектима прве кривичне осуде  која је изречена власнику хотела “Србија ТИС” Топлици Митровићу. Заправо у питању је наставак вишеструко награђиваног филма „Кап“, у коме су истражени разлози пресушивања артеских чесми у Зајечару.

Филм “Суд” је летос награђен на  13. Међународном филмском фестивалу СИЛАФЕСТ у Великом Градишту. Ауторима Душану Војводићу и Милини Тришић, припала је награда “Златни пинкум” за најбољи српски еколошки филм.

И ове године сви садржаји на “Грин Фесту” биће бесплатни и доступни на интернет порталу фестивала од 8. новембра од 16 сати до 15. новембра у 22 сата (www.греенфест.рс).

Заинтересовани за животну средину, екологију, климатске промене, одрживи развој и сродне теме, моћи ће да погледају укупно седам дугометражних и 34 филма средњег и кратког метра, пет панел дискусија и једну виртуелну изложбу. Све панел дискусије ће бити емитоване уживо на фејсбук страници фестивала.

Преузето са: За медиа