д/м/2022

ТЕЛЕВИЗИЈСКА ПРЕМИЈЕРА ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА “СУД” НА РТС 2, У ЧЕТВРТАК 28. АПРИЛА, у 22,15х (ВИДЕО)

Документарни филм “СУД”, аутора Душана Војводића и Милине Тришић, у продукцији Удружења “За чесме”, о првој осуђујућој пресуди у Србији због кривичног дела “Оштећење животне средине”, имаће телевизијску премијеру на РТС 2, у четвртак, 28. априла, од 22 сата и 15 минута.

Када су крајем 2014. године власници хотела у центру Зајечара изградили систем за грејање и хлађење, који ради на дубинску воду, почеле су да пресушују јавне артеске чесме, које су највеће природно добро Зајечара. То је била црвена линија за грађане који су решили да одбране своје чесме. У почетку се чинило да је у питању донкихотовска борба јер су власници хотела имали дозволу надлежног Министарства рударства и енергетике, као и подршку локалних власти у Зајечару, али се све то показало недовољним пред вишегодишњом упорношћу грађана, који су успели да утврде истину о пресушивању чесама, прибаве доказе и поднесу кривичну пријаву Основном тужилаштву у Зајечару.

 

 

Филм “Суд” прати први кривични поступак у историји српског правосуђа вођен због кривичног дела “Оштећење животне средине”. Поступак је вођен пред Основним судом у Зајечару и трајао је више година, а сваки јавни претрес је пратило на десетине Зајечараца. У судници су били и цртачи, а испред суда камере које су бележиле импресије и реакције публике и окривљених.

Након изрицања осуђујуће пресуде власнику хотела Топлици Митровићу, испоставило се да он заправо неће сносити никакву конкретну последицу, али активисти локалног Удружења “За чесме” су решили да испред његовог хотела организују изложбу слика насталих у судници током кривичног поступка и да му уруче симболичан поклон…

На Силафесту 2021, фестивалу еколошког и туристичког филма у Великом Градишту, документарни филм “Суд” проглашен је за најбољи српски еколошки филм и припала му је награда “Златни пинкум”. Овај филм је прошле јесени приказан у званичној селекцији овогодишњег Међународног фестивала зелене културе “Грин Фест”.

Екипа филма:
Душан Војводић – сценариста и редитељ
Милина Тришић – коредитељ и монтажер
Дејан Тодоровић и Милашин Марковић – директори фотографије
Даринка Михајловић, Даница Цанић и Данијел Јовановић – новинари
Дејан Мадић, Далибор Тодоровић, Драган Лазаревић и Саша Јовановић – сниматељи
Ана Војводић – извршни продуцент

Преузето са: Замедиа