д/м/2022

У Зајечару представљен пројекат “Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини” (ВИДЕО)

Од средине јануара 2022. године, Удружење “За чесме” Зајечар у сарадњи са Грађанском читаоницом “Европа” Бор, Друштвом младих истраживача Бор и “Дечијим центром” Зајечар, реализује пројекат “Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини”, уз финансијску подршку ЕУ.

На представљању овог пројекта, 28. априла 2022, у просторијама Удружења “За Чесме” у Зајечару, новинарима су се обратили непосредни реализатори, који ће током наредне две године спровести бројне активности ради унапређења стања животне средине у Тимочкој Крајини, што је главни циљ пројекта. Такође, организације цивилног друштва окупљене око пројекта, настојаће да подигну свест грађана/ки да се активно укључе у јавне политике и доношење одлука у области заштите животне средине и климатских промена, у складу са најбољим праксама у ЕУ.
Председник Удружења “За Чесме” Бобан Погарчић у обраћању представницима медија истиче да се пројекат бави облашћу животне средине, а у оквиру ње подсекторима вода, ваздух и локално власништво:

Друштво младих истраживача из Бора с вишедеценијским искуством може се навести као пример добре праксе у мониторингу загађења ваздуха у свом граду. Њихов председник Драган Ранђеловић, истиче да ће Друштво своја искуства са прикупљањем и систематизацијом мерења квалитета ваздуха, имплементирати кроз пројекат, а формирану базу података учинити доступном свима путем wебсајта:

Звонко Дамњановић из Грађанске читаонице “Европа” у Бору, најавио је, између осталог у оквиру пројекта и издавање наменских публикација – 4 броја еколошких новина и 2 брошуре на тему ваздух и вода и још доста других активности:

Кроз активности зајечарског “Дечијег центра” на овом пројекту, група младих ће стећи практична знања и вештине активизма, које се могу пренети у школу, породицу и локалну заједницу. Развојем критичког мишљења и уочавањем проблема биће постигнута сензибилизација за проблеме заштите животне средине, истакла је Селена Ристић Витомировић. Она је најавила прву од две инклузивне представе коју ће извести ове године у на фестивалу у Бору, а коју ће реализовати са младим из свог Удружења и члановима Друштва “Л-доwн”:

Важан део пројекта су и активности на реализацији студијских ТВ емисија, информативних медијских садржаја, документарних филмова, истраживачких текстова, фотографија и публикација о утицајима загађивача на животну средину у Тимочкој Крајини, као и организовање фестивала еколошких филмова. Кроз корпус иновативних канала комуникације желимо да утичемо на промене у ставовима јавности и да подстакнемо дијалог цивилног друштва и јавне управе, рекао је између осталог аутор Душан Војводић из продукцијске куће “За медиа” и један од оснивача Удружења “За Чесме”. Он је у оквиру овог пројекта најавио и реализацију трећег дела документарне трилогије “КАП”:

Иначе, овом приликом Душан Војводић је најавио ТВ премијеру документарног филма “СУД”, из поменуте трилогије, који се бави првим кривичним поступком у историји домаћег правосуђа због кривичног дела “Оштећење животне средине”. Филм “СУД” биће емитован вечерас, 28. априла, на РТС 2, у 22 сата и 15 минута.

Сви говорници на данашњој пресс конференцији захвалили су новинарским екипама на присуству и изразили наду да ће и убудуће сарађивати и са своје стране обавештавати јавност о резултатима пројекта “Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини”.

Преузето са: Замедиа

Овај медијски садржај је произведен у оквиру пројекта „Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини“ који финансира Европска унија, а реализују Удружење „За чесме“, Друштво младих истраживача Бор, Грађанска читаоница „Европа“ Бор и „Дечији центар“ Зајечар. Медијски садржај је искључива одговорност наведених удружења и нужно не одражава ставове Европске уније.