д/м/2022

Едукација и обука младих у оквиру пројекта “Еколошки одговор у Тимочкој Крајини”

Зајечарско Удружење „За Чесме“, у сарадњи са Грађанском читаоницом „Европа“ Бор, Друштвом младих истраживача Бор и “Дечијим центром” Зајечар, реализује двоипогодишњи пројекат „Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини“, уз финансијску подршку ЕУ. Један од важнијих циљева пројекта је повећање информисаности свих, а посебно деце и младих о заштити животне средине, утицајима загађивача, акцидентима, али и бенифитима усвајања и примене европских пракси. Зато ће пројектним активностима млади кроз спектар креативних и едукативних радњи бити оснажени за покретање иницијатива за решавање проблема и учешће у доношењу докумената јавне политике.

Прва од неколико радионица за младе у оквиру овог пројекта, организована је у Удружењу “За чесме” 19. маја. Обуци о истраживачком новинарству примењеном у области екологије је присуствовало 20-ак средњошколаца из Бора, Зајечара и осталих градова Тимочке крајине. Уводно обраћање младима и разговор о питањима заштите животне средине водила је сарадница “Дечијег центра” Зајечар, Марија Себић, која је кроз анкету желела да сазна колико им је област екологије блиска:

Новинар са дугогодишњим истраживачким искуством и бројним наградама за филмове из разних друштвених области, па и еколошких, Душан Војводић, поделио је своја искуства са младима у жељи да их мотивише у сазнању да од њих зависе ствари на које могу да утичу и да их промене. У интерактивном разговору он им је пренео вештине како да одређену информацију најпре провере, а затим и пласирају како би потакла шири корпус људи, медија, НВО или надлежне да реагују. Снажан утисак на њих је оставило и емитовање документарног филма КАП у продукцији “За медије” који говори о грађанској иницијативи на заштити зајечарских артеских чесама од загађења приватних инвеститора.

Према речима организатора, наредна активност за средњошколце у оквиру пројекта “Еколошки одговор у Тимочкој Крајини”, је обука из области дигиталног активизма и рада на друштвеним мрежама, која ће бити организована до краја ове школске године. Након ове радионице млади ће три недеље имати активности са препознавањем еколошких проблема у својој средини и обавештавања јавности о њима преко друштвених мрежа. Наредне 2023. године биће организовано још 5 једнодневних радионица за младе, и укључиваће и посете неким од кључних места загађења или обилазак места очуваног биодиверзитета (Брестовачка река, Тимок, Пек, Борска река, Рготско језеро, површински коп), као и прикупљање информација, фотографисање и снимање.

Удружење “Дечији центар” у оквиру пројекта припрема две инклузивне дечије представе, са својим младим сарадницима и Удружењем “Л ДОWН”. Тема дечјих представа ће бити млади и њихов начин разумевања проблема у области екологије, као и њихови ставови везани за заштиту ваздуха и воде. Представе “Поклони удах” и “Дечак из воде” и биће премијерно игране на Фестивалским вечерима, које су планиране у августу. Руководилац “Дечијег центра” Селена Ристић Витомировић каже да је ефекат уметности на свест гледалаца тешко мерљива, али је тиме изазов за овај рад са младима већи:

Кроз радионице и едукације млади ће као учесници пројекта “Еколошки одговор у Тимочкој Крајини” стећи знања која ће им помоћи да успешније одговоре новим улогама, у складу са захтевима одрживог развоја, узимајући у обзир потребе различитих група у свом окружењу.

Удружење „За чесме“
www.зацесме.рс

Овај текст је произведен у оквиру пројекта „Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини“ који финансира Европска унија, а реализују Удружење „За чесме“, Друштво младих истраживача Бор, Грађанска читаоница „Европа“ Бор и „Дечији центар“ Зајечар. Садржај текста је искључива одговорност наведених удружења и нужно не одражава ставове Европске уније.