д/м/2022

Кроз пројекат „Еколошки одговор у Тимочкој Крајини“ за бољи мониторинг квалитета ваздуха и површинских вода (ВИДЕО)

Побољшање мониторинга квалитета ваздуха и површинских вода један је од циљева пројекта “Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини”, који спроводи Удружење „За чесме“ са партнерима из Бора и Зајечара, а финансира Европска унија.*

На иницијативу удружења “За чесме” Град Зајечар је недавно усвојио решење о проширењу делатности и увођењу нових чланова у Радну групу за праћење реализације Споразума за заштиту артеских чесама у граду. Убудуће ова Радна група ће се осим заштитом артеских чесама, бавити И развојем система мониторинга квалитета ваздуха и површинских вода на територији Града Зајечара.

Радна група за праћење реализације Споразума за очување, легализацију, ревитализацију и заштиту артеских чесама у Зајечару, недавно се састала у свом новом проширеном саставу. У Радној групи Град Зајечар представљају: Јасмина Јовић Стевић из Канцеларије за заштиту животне средине, Ивана Живић, шеф Канцеларије за локални економски развој, Миа Вукић Витомировић, координаторка Канцеларије за младе и Никола Шарчевић из ЈКП „Водовод“. Удружење „За чесме“ представља њен председник Бобан Погарчић, а нови чланови проширене Радне групе су Топлица Марјановић из „Дрштва младих истраживача Бора“ и Звонко Дамњановић из Градске читаонице „Европа“ из Бора.

Град Зајечар је 2018. године на иницијативу Удружења „За Чесме“ оформио радну групу за праћење реализације Споразума за заштиту јавних артеских чесама и досадашњи радни задаци су се односили искључиво у области заштите чесама и поѕемних вода:

С обзиром да нови чланови радне групе имају богато искуство у мониторингу ваздуха у Бору због познатих проблема са рударским загађењем, у Радној групи се надају да ће заједничким деловањем, имплементацијом њихових знања и конкретним акцијама помоћи да се побољша систем мониторинг квалитета ваздуха и површинских вода на територији Зајечара:

Топлица Марјановић, нови члан ове Радне групе кроз краћу презентацију упознао је остале чланове са значајем доношења законских основа и локалних прописа у заштити ваздуха.

Јасмина Јовић Стевић из Канцеларије за заштиту животне средине ГУ Зајечар подсетила је да се квалтет ваздуха у Зајечару од 2009. године, прати у оквиру државне мреже, у једној аутоматској станици која се налази у центру града. Грађани на дневном нивоу на сајту Агенције за заштиту животне средине могу да виде параметре сумпор диоксида, азот диоксида и угљен моноксида. Међутим, суспендоване честице ПМ 10 које у зимском периоду ложења дају територији Зајечара квалитет ваздуха ИИИ категорије, приказују се на годишњем нивоу, па тако сада само можемо знати на пример резултате из 2019. и 2020. године. Ти подаци показују да је прекомерно загађење ваздуха суспендованим честицама ПМ 10 у 2019. години било 83 дана, а у 2020. чак 139 дана, што је више од четири месеца:

На првом састанку Радне групе један од закључака је да Град Зајечар, у циљу унапређења мониторинг, упути иницијативу Министарству заштите животне средине и њиховој Агенцији, да се у Зајечару постави још једна аутоматска мерна станица за праћење квалитета ваздуха у реалном времену. Како су истакли чланови из Бора, ову иницијативу подржаће и Радно тело за реализацију краткорочног акционог плана квалитета ваздуха у Бору.

*(Више информација о пројектима ЕУ из огласти заштите животне средине можете наћи на: https://www.euzatebe.rs/en/sectors/environmental-protection).

Удружење „За чесме“
www.зацесме.рс

Овај текст је произведен у оквиру пројекта „Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини“ који финансира Европска унија, а реализују Удружење „За чесме“, Друштво младих истраживача Бор, Грађанска читаоница „Европа“ Бор и „Дечији центар“ Зајечар. Садржај текста је искључива одговорност наведених удружења и нужно не одражава ставове Европске уније.