д/м/2022

Емисија “Еколошки сат” о енергетском сиромаштву и заштити животне средине (ВИДЕО)

Тема друге емисије ЕКОЛОШКИ САТ је “Енергетско сиромаштво и заштита животне средине”, а емисија је реализована у оквиру пројекта “Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој крајини” који финансира ЕУ а реализује Удружење “За чесме” са партнерским организацијама из Бора и Зајечара.

О актуелној теми у ширем контексту тренутне енергетске кризе која је настала као последица ратних сукоба између Русије и Украјине; како се све то рефлектује на ситуацију са енергентима код нас и како ћемо се грејати предстојеће зиме, а да не угрозимо у великој мери нашу животну средину, у емисији су говорили Звонко Дамњановић из Грађанске читаонице “Европа” из Бора и архитекта из Зајечара Бранко Конић.

Дамњановић је на почетку емисије рекао да је крајем прошле године на седници Националне коалиције за смањење енергетског сиромаштва, усвојен предлог дефиниције енергетског сиромаштва, што је најважнији корак за израду и спровођење стратешких докумената – интегрисаног плана за климу и енергетику и стратегије развоја енергетике до 2040. године.
Према усвојеној дефиницији, енергетско сиромаштво је стање у којем домаћинство нема на располагању довољно могућности да обезбеди потребну количину енергије која је неопходна за здрав и достојанствен живот и то на начин који не угрожава друге основне животне потребе домаћинства или шире заједнице.

Он је рекао и да је Национална коалиција важно Владино тело које, осим релевантних министарства, окупља и представнике невладиног сектора и међународних организација. Циљ је да се одреде конкретне мере и јавне политике кроз које ће се видети бољитак за све грађане.

Ова ситуација у којој смо се нашли и ми и цео свет, да су енергенти тешко доступни због енормно већих цена, можда треба искористити за енергетску транзицију, односно да се окренемо обновљивим изворима енергије, али не само дрвету већ и ваздуху и води око нас, рекао је Звонко Дамњановић.

Како се енергетско сиромаштво може ублажити енергетском ефикасношћу, архитекта Бранко Конић је говорио о начинима како све можемо да изолујемо објекте у којима живимо и на тај начин смањимо потрошњу енергије.

У изјави за емисију “Еколошки сат” градоначелник Зајечара Бошко Ничић најавио је да ће грађани Зајечара већ за једно месец дана моћи да конкуришу за новчану помоћ у енергетској санацији стамбених објеката, као што је замена столарије, пећи, котлова, изолација објекта или уградња соларног панела. За ове намене Град Зајечар и Министарство рударства и енергетике обезбедили су укупно 20.000.000 динара, а учешће грађана у реализацији овог програма биће 50%.

Ова емисија је произведена у оквиру пројекта „Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини“ који финансира Европска унија, а реализују Удружење „За чесме“, Друштво младих истраживача Бор, Грађанска читаоница „Европа“ Бор и „Дечији центар“ Зајечар. Садржај емисије је искључива одговорност наведених удружења и нужно не одражава ставове Европске уније.