д/м/2022

Фестивалско вече у Бору у оквиру пројекта „Еколошки одговор у Тимочкој Крајини (ВИДЕО)

У оквиру пројекта „Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини“, који финансира ЕУ, а реализују Удружење „За чесме“ и партнерске организације из Бора и Зајечара, 29. августа 2022. године у Бору ће бити организовано Фестивалско вече са приказивањем инклузивне представе младих, еколошким филмовима и трибином.

У току су припреме за прво овогодишње Фестивалско вече које је предвиђено у оквиру пројекта „Еколошки одговор у Тимочкој Крајини“, са тематиком загађења ваздуха. Фестивал се организује у Бору, у понедељак, 29. августа, од 19 сати, у Градском амфитеатру испред борског музеја.

Бобан Погарчић из Удружења „За чесме“ истиче да је овај догађај уједно и специјално издање међународног Фестивала туристичког и еколошког филма СИЛАФЕСТ, који се већ 14 година организује у Великом Градишту:

„У понедељак, 29. августа, у Бору ћемо организовати специјално фестивалско вече СИЛАФЕСТ-а под називом „Еколошки одговор у Тимочкој Крајини“. Ово фестивалско вече је саставни део пројекта „Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини“ који финансира ЕУ, а спроводе га четири удружења: „За чесме“, „Грађанска читаоница Европа“ и „Друштво младих истраживача“ из Бора, као и „Дечији центар“ из Зајечара.“

Ово вече посвећено теми ваздуха и квалитета ваздуха, почеће премијерним извођењем инклузивне дечије представе „Поклони удах“ где ће деца глумци из Дечијег центра и Удружења Л-ДОWН из Зајечара, представити своје виђење проблема у области животне средине.

“Замислите свет у коме не можемо да живимо без маски, а да они који загађују околину дишу неки посебни, филтрирани ваздух”, једна је од реченица којом глумци у представи “Поклони удах” изражавају своје страхове о будућности која нас чека, будућности која је почела много пре но што је проблем постао довољно видљив.

Сценарио је настао као резултат креативних радионица чланова Дечијег центра и Удружења “Л-ДОWН”, истиче Селена Ристић Витомировић, редитељка представе:

“Јесмо ли довољно еколошки савесни и свесни? Да ли је питање егзистенције битније од чистог ваздуха? Ово су само нека од питања на која осамнаесторо глумаца покушава да нађе одговоре. Будућност у којој ваздух купујемо уједно је и будућност у којој смо све даљи од човечности, емпатије… Ми верујемо да је решење у речима песме коју певамо у представи – “Хајде свете од почетка, буди опет беба”. Који су то животни приоритети преовладали у 21.веку, зар је могуће да човек није свестан да управо он узрокује шесто масовно изумирање живог света на планети? Развијајући критичко промишљање ова мултимедијална представа обраћа се гледаоцима од 7-107 година, стога “Идемо сви у један дах – Поклони удах- хуманост ће спасити свет”.

Након представе „Поклони удах“ следи филмски програм и трибина, најављује Бобан Погарчић:

„Филмски део нашег првог Фестивала отвара кратки анимирани филм „Сиви дани“, у продукцији Удружења “За чесме”, након чега ће бити приказано девет кратких, ефектних филмова из Ирана, Ирака, Азербејџана, Украјине, Сингапура, БиХ…. По завршетку филмског дела Фестивала, почеће јавна трибина, а као увод у тему јавне трибине биће приказана прва епизода из документарног серијала “Погледај око себе” под називом “Ведро небо над Бором”, у продукцији Удружења “За чесме”. Након уводне приче, на јавној трибини ће учесници, познати филмски уметници који су гости и СИЛАФЕСТ-а, а ту ће бити и стручњаци из области заштите животне средине, који ће представити досадашње резултате самог пројекта као и стање животне средине у Бору.“

Цео програм Фестивала биће преношен преко ливе стрима на YоуТубе каналу „За медиа“ и „За чесме“ и путем друштвених мрежа.

Организатори – Удружење „За чесме“ са партнерским организацијама, позива све заинтересоване да 29. августа, од 19 сати, присуствују Фестивалу у борском Градском амфитеатру код Музеја рударства и металургије.

Удружење „За чесме“
www.зацесме.рс

Овај текст је произведен у оквиру пројекта „Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини“ који финансира Европска унија, а реализују Удружење „За чесме“, Друштво младих истраживача Бор, Грађанска читаоница „Европа“ Бор и „Дечији центар“ Зајечар. Садржај текста је искључива одговорност наведених удружења и нужно не одражава ставове Европске уније.