д/м/2022

Емисија “Еколошки сат”: Загађење река у Тимочкој Крајини као последица рударења (ВИДЕО)

У новој емисији “Еколошки сат” представљени су резултати првог циклуса узорковања површинских вода, седимента и ихтиофауне Тимочке Крајине, у оквиру пројекта “Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини” који финансира ЕУ, а реализује Удружење “За чесме” са партнерским организацијама из Бора и Зајечара.

О овој теми у емисији су говорили Топлица Марјановић и Драган Ранђеловић из Друштва младих истраживача Бор.
Узорковање је обављено у периоду од 31. августа до 3. септембра 2022. године и то је прво од укупно четири узорковања која ће бити обављена током реализације овог пројекта. Референтна лабораторија из Београда узорковала је воду и седимент на 10-ак локација у рекама: Црни Тимок, Велики Тимок, Брестовачка река, Борска река, Пек и Дунав на ушћу Тимока.

Сврха студије је испитивање постојећег стања и даље праћење штетних утицаја рударства и урбаног развоја на животну средину у Тимочкој Крајини.

Према Уредби о категоризацији водотока, река Пек припада ИИИ класи од извора до ушћа у Дунав. Црни Тимок од извора до Зајечара и од Зајечара до ушћа у Борску реку припада ИИ класи, док од улива Борске реке до ушћа у Дунав припада ИИИ класи. Борска река од извора до Бора припада ИИ класи, док од Бора до ушћа у Тимок припада ИВ класи. Река Дунав припада ИИ класи.

На основу резултата лабораторијских испитивања, а у складу са Уредбом о граничним вредностима загађујућих материја у површинским и поѕемним водама и седименту и Уредбом о категоризацији водотока, може се закључити да у испитиваним рекама Тимочке Крајине постоји загађење, наводи се у извештају референтне лабораторије, што је детаљније пренето у емисији “Еколошки сат”.

Резултати мерења су објављени на сајту http://www.ekoloskiodgovor.rs/gde постоји одељак база података, са годином, мерним местом и анализом воде хттпс://еколоскиодговор.рс/база/.

До краја ове године, биће обављен још један циклус узорковања и анализе.

Ова емисија је произведена у оквиру пројекта „Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини“ који финансира Европска унија, а реализују Удружење „За чесме“, Друштво младих истраживача Бор, Грађанска читаоница „Европа“ Бор и „Дечији центар“ Зајечар. Садржај емисије је искључива одговорност наведених удружења и нужно не одражава ставове Европске уније.