д/м/2022

Откривена незаконита артеска бушотина у Зајечару. Пресушиле две чесме у насељу „Кључ 3“

Чланови Удружења „За чесме“ и представници „Водовода“ недавно су у Зајечару, у улици Петра Лековића 2, открили илегалну артеску бушотину у домаћинству Душана Стојановића, која представља опасност за више чесама у Котлујевцу. Истражујући овај случај новинари и сниматељи „За медије“ доживели увреде и непријатности од власника нелегалне бушотине. Поднете су кривичне пријаве због пресушивања више артеских чесама у Котлујевцу.

Новинари продукције За медија и представници Удружења „За чесме“, открили су 15. децембра 2022. године у Котлујевцу илегалну артеску бушотину у улици Петра Лековића 2, у домаћинству Душана Стојановића. Одмах су о томе обавестили надлежну инспекцију и зајечарски „Водовод“ у чијој надлежности је спровођење Одлуке о заштити артеских и субартеских чесама на територији града Зајечара. Истог поподнева на лице места изашли су технички директор „Водовода“ Никола Шарчевић и начелник Одељења комуналне милиције и инспекцијских служби Владан Бојовић, а како је медијска екипа све то желела и да забележи, власник илегалне бушотине и његов син су екипу вербално провоцирали, вређали, па и псовали, настојећи да спрече снимање.

Без обзира на овакве околности камера је забележила подигнут торањ и сву опрему коју су користили за илегално бушење, а новинар Душан Војводић каже да се ради о истом човеку који је пре неколико година бушио бунар на паркингу Хотела „Србија Тис“, када је пресушило пет околних чесама: „У непосредној близини овог места налази се неколико чесама, дубине од 80 до 120 метара, тако да мислим да ова бушотина заиста може да доведе до пресушивања или загађења тих чесама.“

Представник Удружења „За чесме“ и председавајући радне групе која се бави заштитом атреских чесама, Бобан Погарчић је рекао да су ови илегални радови директна последица скандалозног решења Министарства рударства и енергетике према коме је вода на артеским чесмама проглашена за техничку воду: „То скандалозно решење Министарства рударства и енергетике оставља наше чесме без заштите, јер када уништавате техничку воду ви заправо немате никакве санкције. Ово је први случај за који смо ми сазнали, а вероватно ће их бити још. Овде је опасно ако ова бушотина крене још на доле, спојиће се фекалне воде са артеским водама, што ће их загадити.“

Наредног дана контактирана је инспекција са питањем шта су предузели како би спречили даље радове и могућност да чесме буду оштећене или уништене. Одговор је гласио да је овај случај у надлежности републичке геолошке инспекције. Изненађени оваквим поступањем надлежних инспекцијских служби, „Водовод“ и Радна група за заштиту артеских чесама званично су допунили пријаву од претходног дана и скренули пажњу да је у овом случају инвеститор направио низ прекршаја по којима би градска инспекција морала да поступа: „Упутили смо инспекцији допуну пријаве са тачним одредбама Закона о планирању и изградњи који су прекршени, као и са тачним члановима Одлуке о заштити артеских и субартеских чесама на територији града Зајечара, тако да очекујемо да реагују у домену њихових надлежности“, рекао је Бобан Погарчић.

Већ 19. децембра 2022. мештани насеља „Кључ 3“ у Котлујевцу обавестили су медијску екипу и Удружење „За чесме“ да је, како кажу „пре два-три дана нестала вода на две чесме у насељу“.

Догодило се управо оно чега су се подносиоци пријава против нелегалне артеске бушотине и прибојавали; да ће могућа последица изградње бунара у Петра Лековића 2, бити управо то – нестанак воде на оближњим артеским чесмама.

Без обзира што је медијска екипа доживела увреде, претње и вербалне нападе снимајући илегалну бушотину, поново је отишла на лице места и тамо је затекла завршену бушотину, а власник Душан Стојановић се опет обратио екипи на увредљив начин и тврдио да је измишљотина то што се његов бунар повезује са нестанком воде на чесмама.

Бобан Погарчић из Удружења „За чесме“ каже да су као и у случају Хотела „Србија Тис“, овога пута настале готово идентичне последице и апелује на надлежне да коначно почну да раде свој посао.

Такође, из Удружења „За чесме“ поручују да ће у оквиру пројекта „Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој крајини“ који се суфинансира средствима Европске уније, њихов правни и медијски тим пажљиво пратити и надаље све поступке надлежних органа у овом случају и одмах јавно указивати на нечињење или пропусте служби или појединаца које закон обавезује да реагују и заштите највеће добро града Зајечара.

 

Удружење „За чесме“
www.зацесме.рс

Овај текст је произведен у оквиру пројекта „Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини“ који финансира Европска унија, а реализују Удружење „За чесме“, Друштво младих истраживача Бор, Грађанска читаоница „Европа“ Бор и „Дечији центар“ Зајечар. Садржај текста је искључива одговорност наведених удружења и нужно не одражава ставове Европске уније.