д/м/2022

Емисија “Еколошки сат” о нелегално изграђеном бунару и могућим последицама на артеске чесме у Зајечару (ВИДЕО)

У емисији “Еколошки сат”, у којој су говорили председник Удружења “За чесме” Бобан Погарчић и новинар-уредник “За медије” Душан Војводић, било је неколико тема везаних за артеске чесме у Зајечару, њихову угроженост изградњом нелегалног бунара и акцијама које су предузете да се спречи уништавање највећег природног добра Зајечара. Такође, било је речи и о недавно стиглом Решењу Министарства рударства и енергетике, упућеном Градској управи Зајечар, у коме је вода на зајечарским артеским чесмама проглашена за техничку воду.

Новинар Душан Војводић је објаснио како је 15. децембра ове године у Котлујевцу откривена нелегална артеска бушотина у улици Петра Лековића број 7, у домаћинству Душана Стојановића и да су активисти Удружења “За чесме” и представници “Водовода” одмах о томе обавестили надлежну инспекцију због могућег угрожавања неколико најближих чесама у Котлујевцу. Он је затим рекао и да се надлежна локална инспекција прогласила ненадлежном и обавестила подносиоце пријава да ће тај случај преузети републичка геолошка инспекција Министарства рударства и енергетике.
То није изненадило представнике Удружења ни медијске раднике јер је исто тако било и пре седам година када је бушотина на паркингу Хотела “Србија-Тис” пресушила и угрозила пет чесама у Зајечару. И тада и сада извођач радова је Душан Стојановић који је овога пута бушотину направио у сопственом дворишту.

Занимљиво је да су дан-два након откривања нелегалне бушотине, пресушиле две чесме на само неколико стотина метара од ње, а вода је на њима поново потекла кроз неколико дана када је откривен објекат у коме су водоводне инсталације и вентил који је неко затворио. Како је Бобан Погарчић рекао у емисији, на надлежним органима је да утврде да ли су чесме пресушиле због затварања вентила или је неко затворио вентил након што су чесме пресушиле због утицаја нелегално изграђеног бунара.

Гости емисије пренели су да се о актуелном случају огласио и градоначелник Зајечара Бошко Ничић који је рекао да ће инсистирати да свако мора да одради свој део посла, како локални органи тако и републички. Добијена је и информација да ће из Министарства рударства и енергетике доћи геолошки инспектор и да ће проверити и адекватно санкционисати оне који су и ако су прекршили закон, како би се и други одвратили да уништавају нешто што је јавно добро.

У емисији је било речи и о Решењу Министарства рударства и енергетике о утврђеним и овереним разврстаним резервама поѕемних вода и то за 8 артеских чесама на којима је вода сврстана у категорију техничка вода. Ово Решење које је стигло пре два месеца је практично незаконито због тога што Правилник о категоризацији поѕемних вода уопште не препознаје категорију техничке воде чиме се практично скида сваки вид заштите над артеским водама у Зајечару, рекао је Бобан Погарчић чије Удружење “За чесме” је прво реаговало, јер већ пет година заједно са Градом Зајечаром, настоје да се озаконе и легализују артеске чесме као највеће природно благо овог града. У међувремену је и Градски правобранилац поднео тужбу Управном суду у Београду.

У вези актуелног случаја нелегалног бунара изграђеног у Котлујевцу, гости су рекли да се у наредним данима очекује долазак геолошке инспекције Министарства рударства и енергетике, која би требало да утврди законитост изградње артеског бунара, али и његове техничке карактеристике, пре свега дубину и број водоносних хоризоната са којих се нелегална бушотина каптира дубинском водом.

Ова емисија је произведена у оквиру пројекта „Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини“ који финансира Европска унија, а реализују Удружење „За чесме“, Друштво младих истраживача Бор, Грађанска читаоница „Европа“ Бор и „Дечији центар“ Зајечар. Садржај емисије је искључива одговорност наведених удружења и нужно не одражава ставове Европске уније.