д/м/2023

Загађење река и седимената у Тимочкој Крајини

На основу резултата лабораторијских испитивања, у циљу утврђивања утицаја рударења на квалитет река – Црни Тимок, Велики Тимок, Борска река, Пек и Дунав, у складу са Уредбом о граничним вредностима загађујућих материја у површинским и поѕемним водама и седименту и Уредбом о категоризацији водотока, закључује се да у испитиваним рекама Тимочке Крајине постоји загађење, наводи се у закључку референтне лабораторије, која је у децембру 2022. обавила друго узорковање поменутих река у оквиру пројекта “Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини”.

Вековно ископавање и прерада руде у Бору и околини оставили су поражавајуће трагове на животну средину. Осим у ваздуху, загађујућих материја, пре свега тешких метала, има у рекама, али још и више у наталоженим слојевима у приобаљу. Један од циљева пројекта “Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини” који реализује Удружење “За чесме” са партнерима из Бора и Зајечара, а финансира Делегација Европске уније у Србији, јесте побољшање система мониторинга загађења површинских вода, седимента и рибљег света, у рекама Тимочке Крајине које су најизложеније индустријском отпаду. У првој години овог пројекта који траје до маја 2024. обављена су два од укупно четири циклуса узорковања на водотоковима од Мајданпека, преко Бора до Зајечара и даље до њиховог улива преко Тимока у Дунав:

Мајданпечки површински копови имају значајан утицај на загађење водотокова у околини. Према лабораторијским резултатима другог узорковања реке Мали Пек, после површинског копа детектован је повећан задржај амонијум јона, ортофосфата, гвожђа, мангана и сулфата, али и бакра. Слично је и у реци Пек. Што се тиче испитивања узорака седимената анализа је показала да у току реке пре подручја Мајданпека, нема загађења. Након рудника у седименту Малог Пека забележене концентрације бакра, арсена, цинка и никла прелазе вредности ремедијације. Након спајања Малог и Великог Пека, у седименту реке Пек контаминација арсеном, бакром и цинком је изнад вредности ремедијације, концентрација олова изнад граничне вредности и никла изнад верификационог нивоа. Садржај анализираних метала је доста већи у узорцима седимената, него у узорцима воде што такође показује да је и овде вишедеценијско рударење извор загађења река:

Површинска вода Борске реке, од Бора до улива у Црни Тимок, категорисана је као река лошег квалитета и припада ИВ класи. Непосредно после рудника код Бора, детектоване су концентрације бакра, арсена и никла изнад вредности ремедијације у узорцима седимената. Анализа узорака показала је повећану концентрацију сулфата. На основу испитивања узорака воде узетих пре и после улива Борске реке у Велики Тимок, може се закључити да уливом Борске реке долази до повећања концентрације одређених метала и у води и у седименту. Највећа детектована промена, у узорцима воде, је у концентрацији бакра, гвожђа и мангана.

Што се тиче Брестовачке реке, анализа узорка узетог ван подручја потенцијалног загађења, не указује на контаминацију. Резултати анализе узорака воде Брестовачке реке после уливања отпадног канала из рудника Чукару Пеки, показује да су одређене вредности незнато повећане у односу вредности параметара на локацији пре улива, што је у вези са обилним падавинама у данима пре узорковања. Узорци из Црног Тимока после улива Брестовачке реке нису показали значајно повећење концентрација анализираних параметара. Анализа узорака седимента показала је да је у узорку на локацији отпадни канал из рудника Чукару Пеки детектована повећана концентрација бакра – изнад вредности ремедијације. У узорку отпадног канала такође постоји концентрација никла изнад нивоа верификације.

Даљи ток реке Тимок креће се у правцу Дунава. Такође и у овом делу реке детектоване су концентрације метала у седименту као што су бакар, арсен, кадмијум, никл и цинк. Садржај наведених метала није занемарљив и потребно је пратити квалитет воде и седимената реке Тимок као и њених притока у циљу праћења квалитета, препоручује се у закључку референтне лабораторије која је обавила узорковање воде, седимената и ихтиофауне у рекама Тимочке крајине.

Сви резултати мерења објављени су на сајту http://www.ekoloskiodgovor.rs у одељку база података.

Удружење „За чесме“
www.зацесме.рс

Овај текст је произведен у оквиру пројекта „Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини“ који финансира Европска унија, а реализују Удружење „За чесме“, Друштво младих истраживача Бор, Грађанска читаоница „Европа“ Бор и „Дечији центар“ Зајечар. Садржај текста је искључива одговорност наведених удружења и нужно не одражава ставове Европске уније.