д/м/2023

Озакоњење артеских чесама у Зајечару се наставља

Успешан састанак представника Министарства рударства и енергетике и Града Зајечара, након више од три месеца пошто је у Зајечар стигло решење да је вода на осам зајечарских чесама техничка вода. Министарство је исказало добру вољу и спремност да се ово решење измени, након чега би Град Зајечар могао да настави процедуру озакоњења артеских чесама као јавног добра града.

У Градској управи Зајечар, 8. фебруара 2023. године, одржан је састанак представника Министарства рударства и енергетике са градоначелником Зајечара Бошком Ничићем, представницима ЈКП „Водовод“ (Никола Шарчевић) и Удружења „За чесме“ (Бобан Погарчић), поводом решења овог Министарства из октобра 2022. године, којим је артеска вода на 8 чесама у Зајечару проглашена за техничку.

Састанак је протекао у међусобном разумевању и договору да се спорно решење Министарства рударства и енергетике, којим су артеске воде у Зајечару стављене у категорију техничке воде, преиначи и да новим решењем артеске воде буду разврстане у категорију питких вода (вода за пиће). На овај начин ће ново решење одражавати реално стање у Зајечару, да је у питању вода која је квалитетна за пиће, што показују анализе надлежних институција, али и њихова вековна употреба грађана. То је почетни и неопходни корак ка даљим процедурама за озакоњење зајечарских чесама, рекао је након састанка Бобан Погарчић, председник Удружења „За чесме“: Имали смо веома добар и конструктиван састанак, Министарство рударства и енергетике је показало добру вољу и спремност да учини све да измени ово решење и да оно практично одражава колико год је могуће, у склопу неких законских норми, реалну ситуацију коју имамо у Зајечару, а то сам више пута поновио да то нису техничке воде већ да су то најквалитетније воде за пиће. Направљен је неки модус на који начин би смо то урадили.“

Удружење “За чесме” и Град Зајечар су процес озакоњења артеских чесама започели 2018. године. За то време урађени су опсежни елаборати и истраживања, које ни један град у Србији до сада није предузео да заштити природну воду као јавно добро. Из тог разлога, од великог значаја је одржавање овог састанка, који представља корак према коначном циљу – заштити целог водоиздана у Зајечару и заштити највећег градског блага – дубинске пијаће воде.

Удружење „За чесме“
www.зацесме.рс

Овај текст је произведен у оквиру пројекта „Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини“ који финансира Европска унија, а реализују Удружење „За чесме“, Друштво младих истраживача Бор, Грађанска читаоница „Европа“ Бор и „Дечији центар“ Зајечар. Садржај текста је искључива одговорност наведених удружења и нужно не одражава ставове Европске уније.