д/м/2023

Привредни суд у Зајечару донео ослобађајућу пресуду Зиђину за привредни преступ

Привредни суд у Зајечару донео је ослобађајућу пресуду „Србија Зиђин Копер“ из Бора и одговорном лицу из ове компаније, за привредни преступ извођења рударских радова без одобрења Министарства рударства и енергетике. Судија Привредног суда Ирена Кулић ослобађајућу пресуду донела је на основу члана 2, става 2, Закона о привредним преступима где се наводи да „није привредни преступ она повреда прописа о привредном или финансијском пословању која, иако садржи обележја привредног преступа одређена прописом, представља незнатну друштвену штетност због малог значаја и због незнатности или одсутности штетних последица“.

У пресуди се наводи да се окривљени „ослобађају оптужбе да су противно одредбама чл. 101 ст.1 Закона о рударству и геолошким истраживањима у временском периоду од 1.1.2022. па до 4.10.2022. године, на територији града Бора, без одобрене пројектне документације изводили рударске радове на реализацији пројекта изградње постројења за третман отпадних рудничких вода, без решења надлежног Министарства о одобрењу за изградњу рударских објеката и извођење рударских радова, чиме би извршили преступ из чл. 181 ст.1 т.5 и ст.2 у вези чл.101 ст.1 Закона о рударству и геолошким истраживањима, јер дело за које су оптужени није привредни преступ“.

Оптужни предлог који је ОЈТ у Зајечару подигло по пријави РЕРИ-ја, односио се на изграђено постројење за третман отпадних рудничких вода из рудника Церово и Јама, које ради већ годину дана, а изграђено је без дозволе надлежног министарства. На главном претресу одржаном 28. марта 2023, одбрана компаније „Србија Зиђин Копер“ је као и у претходним случајевима била усмерена ка томе да је компанија морала да приступа хитним радовима да спречи еколошку катастрофу изливања отпадних вода у сливове околних водотокова које се преко Тимока уливају у Дунав.

Одбрана Зиђина је судији овом приликом предала и Решење о одобрењу за извођење рударских радова од 10. марта, а пријава радова је извршена 24. марта, само неколико дана пре главног претреса!

Љубица Вукчевић, адвокат РЕРИ-ја нам је тада изјавила да овде није реч, како се приказује, о еколошком постројењу, већ о пројекту за који је морала да се ради процена утицаја на животну средину:

Подсећамо, ова борска компанија је током прошле године четири пута осуђена због кршења Закона о рударству и геолошким истраживањима, новчаним казнама које су биле испод законског минимума, од 300 хиљада динара до милион сто хиљада динара.

Континуирано благо кажњавање Зиђина од стране Привредног суда у Зајечару, а овога пута и потпуно ослобађајућа пресуда, свакако се не може сматрати добром судском праксом већ као подршка и подстицање вишеструког повратника у кршењу закона да са таквом праксом и настави.

Удружење „За чесме“
www.зацесме.рс

Овај текст је произведен у оквиру пројекта „Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини“ који финансира Европска унија, а реализују Удружење „За чесме“, Друштво младих истраживача Бор, Грађанска читаоница „Европа“ Бор и „Дечији центар“ Зајечар. Садржај текста је искључива одговорност наведених удружења и нужно не одражава ставове Европске уније.