д/м/2023

Ускоро почиње уређење три артеске чесме

Заједничким ангажовањем Удружења „За чесме“, Града Зајечара и компаније „Хајнекен“, Зајечар ће ускоро добити још три уређене артеске чесме, а једна од њих је чесма „Два брата“ која је међу најстаријим у граду. Један од циљева пројекта „Еколошки одговор у Тимочкој Крајини“ који „За чесме“ спроводи са партнерским организацијама из Бора и Зајечара, а финансира ЕУ, јесте и заштита поѕемних вода као што су артеске чесме зајечарског неогеног басена.

Зајечар је један од најбогатијих градова природном, изворском водом, не само у Србији већ можда и у свету. Пре 100 и више година тадашњи становници овог града бушили су артеске бунаре не само за сопствене потребе, већ и за грађанство, па је тако данас активно више од 30 чесама у граду са квалитетном артеском водом за пиће. До пре неколико година о чесмама нико посебно није водио рачуна, а када се десило да их је неколико у центру града пресушило захваљујући бахатости приватног инвеститора, Зајечарци окупљени око Удружења „За чесме“ успели су да их одбране и да покрену иницијативу код локалне управе да артеске чесме постану заштићено јавно природно добро. Чесме и бунари су стари и читав век и за већину су потребне озбиљне реконструкције. Брига о бунарским конструкцијама је Одлуком Скупштине Града Зајечара поверена ЈКП Водовод Зајечар, док ће удружење „За чесме“ уз  донаторство Компаније Хеинекен извршити реконструкцију наѕемних делова чесама и уређење непосредног окружења чесама.

Чесма „Два брата“ је већ неколико година уназад повремено остајала без воде, а да би се открио разлог требало је пронаћи бунар и утврдити у каквом је стању његова конструкција. Сада се све зна, а колико је то био захтеван посао, објашњава нам технички директор „Водовода“ Никола Шарчевић:

„Овде је конкретно био јако велики проблем пронаћи саму бунарску конструкцију зато што се не налази на месту истицања чесме и последњих годину дана смо активно радили на решавању овог проблема. Када је рађена реконструкција улице Николе Пашића, откривена је поѕемна конструкција и ми смо захваљујући томе успели да нађемо саму бушотину. Открили смо да се локација бушотине налази 100-ак метара удаљена од чесме, у парку предузећа Србијашуме. Када смо откопали, видели смо да је бунарска конструкција јако стара, можда је ово једна од најстаријих чесама у Зајечару; сигурно старија од 100 година. Урадили смо прве анализе воде и када смо радили регенерацију бунара долазило је до повећања гвожђа, а разлог је корозија и распадање саме цеви која је, као што сам рекао, веома стара. Том приликом смо радили и прва тестирања капацитета, издашности мерења пиезо притисака; установили смо да воде има у јако великој количини, али једноставно пиезо притисак није у стању да савлада линијске губитке до места истицања. Дефинитивно смо дошли до закључка да треба да се постави једна бунарска пумпа како би појачала истицање, јер ће у противном као и последњих година повремено пресушивати“.

Након завршетка радова на бунару, и сам садашњи изглед чесме „Два брата“ биће измењен. Девастиран наѕемни део чесме биће уклоњен, уместо тога биће постављена реплика старинских гвоздених чесама попут оне код “Зеленгоре”. До краја године нови изглед добиће уз „Два брата“ још две зајечарске чесме – код „Јединства“ и код „Тритона”, а биће уређено и њихово непосредно окружење.

Удружење „За чесме“
www.зацесме.рс

Овај текст је произведен у оквиру пројекта „Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини“ који финансира Европска унија, а реализују Удружење „За чесме“, Друштво младих истраживача Бор, Грађанска читаоница „Европа“ Бор и „Дечији центар“ Зајечар. Садржај текста је искључива одговорност наведених удружења и нужно не одражава ставове Европске уније.