д/м/2024

Мештани Кривеља блокирају пут кроз село јер им ништа од обећаног није испуњено

[цаптион ид=“аттацхмент_1335″ алигн=“алигнцентер“ wидтх=“1024″]фото: Дејан Тодоровић фото: Дејан Тодоровић[/caption]

Мештани Кривеља већ другу недељу блокирају пут возилима и радницима компаније Зиђин који пролазе кроз центар села ка Церову и другим одредиштима, јер су како кажу, незадовољни експанзијом рударења које угрожава њихове животе и имовину, нарочито откако је Зиђин преузео РТБ. Од кинеске компаније очекују обештећење, а траже да у село дођу председник Србије Александар Вучић и министарка рударства Дубравка Ђедовић Хандановић.

Мештани Кривеља који блокирају пут у центру села, јавности су се обратили саопштењем у коме се између осталог наводи:

Сведоци смо да је од момента преузимања компаније РТБ Бор од стране компаније Зиђин Копер, интензитет радова значајно повећан, што је довело до угрожавања безбедности и живота мештана, комплетне инфраструктуре, значајног материјалног оштећења приватних поседа на територији целог села Кривељ.

Од 2018. године воде се интензивни разговори о Просторном плану подручја посебне намене Борско-мајданпечког рударског басена, са посебним освртом на пресељење села Кривељ, који и даље трају и још нису дали решење за нека основна питања.

Између осталог, разлог за незадовољство је исплата нематеријалних трошкова које рударска компанија исплаћује мештанима који су се определили за индивидуална пресељења, а не прихватају исплату мештанима који траже колективно пресељење, чиме је створена дискриминација између те две групе људи.

Истовремено, ни локација за колективно пресељење села Кривељ није завршена. Није завршена ни правна регулација и експропријација на том простору.

Због загађеног земљишта, ваздуха и воде, што је доказано кроз токсиколошке анализе земљишта и усева, људи одустају од пољопривредне производње, што има за последицу изгубљену добит. Локални путеви претворени су у индустријске, па је безбедан саобраћај на њима онемогућен. Интензитет минирања је толико јак да су свакодневни потреси јачине слабих земљотреса до 2,6 степени Рихтера, оштетили стамбене и помоћне објекте.

У више наврата су вођени разговори са локалном самоуправом Бор и са руководством компаније Зиђин Копер о начину обештећења оштећених објеката, које у пракси није испоштовано. Договори који су постигнути са кинеским менаџментом нису испоштовани ниједном за протеклих пет година.

Непостојање Студије утицаја за многе рударске објекте, а посебно за тунел Кривељске реке и водену брану на преусмеравању тока Кривељске реке, доводи до угрожавања безбедности свих мештана Кривеља. Како би овај рударски објекат могао да се изгради, компанија Зиђин користи регионалне и локалне путеве за превоз тешке механизације, која је неадекватно обезбеђена, па је дуж путева много расуте земље и песка. Због тога је саобраћај у центру села појачан, отежано је кретање возила, са посебном опасношћу носивости моста у центру села, чију безбедност треба проверити јер постоје видна оштећења. Тиме је угрожена безбедност свих учесника у саобраћају, а посебно школске деце.

Живећи у једном таквом окружењу са неизвесном садашњошћу и будућношћу, људи у  очају продају своју имовину, по цени која је значајно нижа од тржишне цене, а коју компанија једино плаћа и признаје.“

Саопштење је осим компанији Зиђин, упућено комплетном државном руководству и министарству, као и представницима Града Бора.

Колико је разочарење међу мештанима и зашто се осећају заборављеним од свих, говори Љубомир Станковић из Кривеља, који се већ једном селио због проширења рудника.

Након неколико дана блокаде главног пута кроз Кривељ, представници рударске компаније су дошли на договор у село. Током разговора, мештани су изнели своје захтеве и рокове за њихово испуњење уз најаву да ће пут блокирати 24 часа, у најбољем случају до 10. фебруара. Пратиће надаље да ли ће компанија Зиђин почети са испуњењем захтева које су им предали и сходно томе прилагодити блокаду у будућим данима. Додају да ће комуникацију наставити искључиво путем званичног мејла, а не као што је до сада био случај кроз усмене договоре. Кажу да су стрпљив народ, али је њихово стрпљење на измаку, од борбе неће одустати док се не оствари њихова листа захтева, са динамиком коју су такође предали челним људима Зиђина.

Удружење „За чесме“
www.зацесме.рс

Овај текст је произведен у оквиру пројекта „Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини“ који финансира Европска унија, а реализују Удружење „За чесме“, Друштво младих истраживача Бор, Грађанска читаоница „Европа“ Бор и „Дечији центар“ Зајечар. Садржај текста је искључива одговорност наведених удружења и нужно не одражава ставове Европске уније.