д/м/2024

Пројекат РЕЗЕРВОАР: У Зајечару обновљене три артеске чесме

Компанија ХЕИНЕКЕН Србија и НАЛЕД, заједно са Удружењем „За Чесме“ и Градом Зајечаром, обновили су у оквиру националног пројекта РЕЗЕРВОАР три артеске чесме у овом граду. Осим обнове и ревитализације артеских чесама које су симболи Зајечара, циљеви РЕЗЕРВОАР пројекта су подизање свести о важности очувања и опоравка природних водних ресурса, побољшање приступа чистој пијаћој води за грађане, пречишћавање отпадних вода, едукација и студентске посете пиварама компаније, као и спровођење бројних волонтерских акција за запослене.

Обновљене су Чесма Два брата, укључујући ревитализацију и чишћење артеског бунара, Чесма Тритон и Чесма код Јединства. Свака од ових чесама, чија природна пијаћа вода долази са дубине од више стотина метара, укључујући раније обновљене чесме на Тргу ослобођења и у насељу Краљевица, имају QР код и инфо таблу, а грађани и посетиоци Зајечара моћи ће да сазнају бројне занимљиве информације и детаље о њиховом историјату и околини.

Драган Лупшић, директор за корпоративне послове ХЕИНЕКЕН Србија, подсећа на то да су кључни приоритети компаније циркуларна употреба воде и очување њених природних извора, уз континуирано настојање да ХЕИНЕКЕН Србија буде дугорочан и кредибилан партнер заједници у којој послује.

„Кроз национални пројекат РЕЗЕРВОАР, у склопу наше компанијске стратегије „Стварамо бољи свет“, компанија ХЕИНЕКЕН Србија заједно са нашим партнерима – НАЛЕД-ом, Удружењем „За Чесме“ и Градом Зајечаром, до сада је на подручју Зајечара обновила седам чесама и ревитализовала четири артеска бунара. Остајемо посвећени очувању највреднијег ресурса који имамо и циљу да у наредним фазама РЕЗЕРВОАР пројекта, али и успешним пословањем и континуираним улагањем, допринесемо развоју и напретку локалне заједнице“, каже Лупшић.

Бошко Ничић, градоначелник Зајечара истакао је важност овог пројекта за град Зајечар и његов туристички потенцијал.

„Артеске чесме од немерљивог су значаја за грађане, али постају и компаративна предност града. Изобиље здраве пијаће воде представља јединствени природни потенцијал који треба сачувати и унапредити, али и понудити гостима и туристима. У складу са тим, у наредном периоду планирамо и трасирање шетачких и бициклистичких стаза које повезују чесме и пружају могућност обиласка и упознавања Зајечара на веома атрактиван начин“, изјавио је Ничић.

Директор за одрживи развој у НАЛЕД-у, Слободан Крстовић, истиче да су градске чесме вене и артерије Зајечара и да је чиста вода богатство које често не ценимо довољно.

„Укупно је на свету више од милијарду људи који немају сваког дана приступ пијаћој води и зато треба да чувамо оно што имамо, како би остало и генерацијама које долазе. Обновом градских чесама, чинимо воду лако доступном свим грађанима и смањује се потреба за куповином флаширане воде, а самим тим и количине пластике које заврше на депонијама“, закључује Крстовић.

Са Удружењем „За Чесме“ настављена је успешна сарадња, а према речима председника Удружења, Бобана Погарчића, обновљене чесме постале су нови туристички симбол града на Црном Тимоку.

„Током претходна четири месеца, за обнову и реконструкцију три чесме израдили смо најпре комплетну пројектну документацију. Уклонили смо потом старе, оштећене наѕемне делове чесама и реконструисали и излили идентичне копије гвоздених чесама из времена настанка артеских бунара, које смо поставили на њиховим првобитним локацијама. Након тога, поплочано је непосредно окружење сваке од чесама, а онда смо осмислили, конструисали и поставили инфо и QР код табле на сваку од чесама и креирали садржај наменске wеб странице за сваку од њих. Тако се на зацесме.рс страници могу наћи, осим информација о квалитету воде и дубини бунара, и подаци о историјату чесме и делу града у коме се она налази са назначеним важним грађевинама и институцијама у непосредном окружењу. На овај начин позиционирамо јавне артеске чесме као нови туристички производ Зајечара и као важно културно и историјско наслеђе нашег града“, закључује Погарчић.

Национални пројекат РЕЗЕРВОАР наставља се новим планираним активностима од великог значаја у Зајечару и Новом Саду, које ће кроз подизање свести јавности о значају, очувању и обнови природних ресурса помоћи у стварању бољег света за све нас.

О томе како је изгледала обнова артеских чесама и колико оне значе грађанима Зајечара, уз историјат о чесмама  направљен је и кратак филм који можете погледати у наставку.

Извор: Замедиа