07/08/2024

Ekološki sudski procesi

Domaće pravosuđe, u sporovima protiv zagađivača životne sredine, suprotno očekivanjima, često donosi oslobađajuće presude ili novčane kazne ispod zakonskog minimum, što stimuliše počinioce da ponavljaju ova krivična dela

Sudbinu Borske reke koja u svoje korito decenijama prima otpadne rudničke vode i kanalizaciju, deli i rečica Mali Pek u Majdanpeku. Na svom putu ka Kučevu, Golupcu i Velikom Gradištu, u nju se uliva Veliki Pek i zajedno čine reku Pek koja je pritoka Dunava. Stalni uliv kanalizacije iz Majdanpeka i povremeno ispuštanje otpadnih voda iz majdanpečkog rudnika, koji pripada kompaniji “Ziđin”, ovoj rečici daje III kategoriju kvaliteta vode. Analize su pokazale da u njoj ima povećanog sadržaja ortofosfata, amonijum jona, gvožđa, dok je posle rudarskog kopa detektovan i povećan sadržaj sulfata, ali i bakra. Prisustvo teških metala u vodi ali i u priobalju Peka, potvrdio je i ciklus od četiri uzorkovanja koja su obavljena u okviru projekta “Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini” koji je realizovan od 2022. do 2024. godine.

Stalnu opasnost za reku Pek decenijama predstavlja flotacijsko jezero na “Južnom reviru”. Najveći ekološki akcident dogodio se pre pola veka kada je naprsla  brana i kada je jalovina iz rudnika uništila živi svet u reci, koja se oporavljala decenijama. Nažalost, novi ekološki akcident dogodio se marta 2021. godine nekontrolisanim ispuštanjem otpadnih voda iz “Bakarnog jezera”. Ispuštene količine otrova su bile tolike da je Pek promenio boju sve do Kučeva, udaljenog 50 kilometara od Majdanpeka. Da se utvrdi šta je ispušteno u reku i da se eventualno kazne počinioci pokušali su tada iz Regionalnog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI). Uzorci vode Malog Peka sa tri lokacije, bili su zastrašujući: koncentracija bakra bila je 17 puta veća od propisane; arsena 3,5 puta i olova dvostruko više od dozvoljenih vrednosti. Zbog toga je RERI podneo krivičnu prijavu protiv rudarske kompanije Ziđin, a nadležni sud je primenio princip oportuniteta i sve je završeno uplatom od milion dinara u humanitarne svrhe, o čemu govori Ljubica Vukčević, advokatica RERI-ja:

„Na ovaj način Ziđin je izbegao da bude kažnjen, ali prosto logično je i zaključiti da su oni pristali da plate, neću reći kaznu, taj novčani iznos, jer to nije kazna; da plate da se ne bi pokrenuo postupak, zato što su procenili da bi u postupku bili osuđeni. Da li je novčani iznos odmeren pravilno ili nije to će uvek biti pitanje za ljude, ja niti mogu niti želim da se bavim time kako je tužilaštvo došlo do tog iznosa, ali prosto moramo i napomenuti da nismo to tad uradili, da nismo brzo reagovali, to bi prošlo bez ičega. Dakle, nije ni to mali pomak ali opet, s druge strane, nedovoljan pomak od strane tužilaštva da se prosto preveniraju ovakve situacije i da se adekvatno kažnjavaju ne samo zbog Ziđina nego zbog svih kompanija u Republici Srbiji koje prosto moraju da počnu da se usklađuju sa propisima.“

Potpuno uništenje reke Pek, nažalost nije jedini primer da je rudarska kompanija Ziđin izbegla odgovornost zbog očiglednog kršenja zakona. Samo 2022. godine, po prijavama RERI-ja, Ziđin je osuđen čak četiri puta pred Privrednim sudom u Zaječaru, zbog kršenja Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima. U pitanju su izgradnje objekata bez dozvola i bez procene uticaja na životnu sredinu, a kazne su bile uvek ispod zakonskog minimuma. Osim za gradnju bez potrebnih dozvola, RERI je tužilaštvu u Boru podneo i druge krivične prijave, na primer za zagađenje vazduha, koje uz izgovor da je “dokazni postupak u toku” dugo čekaju na procesuiranje, a one koje su pred sudom se odugovlače.

Pred Osnovnim sudom u Boru gotovo dve godine se vodi krivični postupak protiv kompanije “Serbia Zijin Copper Bor” i odgovornog lica, zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo Zagađenje životne sredine. Okrivljeni se terete da su odgovorni za zagađenje vazduha u Boru u periodu od juna 2019. do novembra 2020. godine kada su koncentracije sumpor-dioksida, arsena, nikla, olova i drugih metala u vazduhu bile višestruko povećane, zbog čega je RERI podneo prijavu Tužilaštvu u Boru 2021. godine, a prvo ročište bilo je zakazano tek decembra 2022. godine. Početkom septembra 2024. očekuje se da budu iznete završne reči i doneta presuda….

Mnogo je primera da kaznena politika u Srbiji nije kreirana na način da odvraća zagađivače od kršenja zakona, već suprotno od toga pa se može zaključiti da podstiče kompanije da se ne obaziru na zakone i propise koji štite životnu sredinu.

Udruženje „Za česme“
www.zacesme.rs

Ovaj tekst je proizveden u okviru projekta „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini“ koji finansira Evropska unija, a realizuju Udruženje „Za česme“, Društvo mladih istraživača Bor, Građanska čitaonica „Evropa“ Bor i „Dečiji centar“ Zaječar. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost navedenih udruženja i nužno ne odražava stavove Evropske unije.