д/м/2023

Настављено суђење компанији Зиђин за кривично дело Загађење животне средине (ВИДЕО)

У основном суду у Бору данас је одржан претрес на суђењу против окривљених, компаније “Зиђин Цоопер Бор” и одговорног лица, по оптужном акту Основног јавног тужилаштва у Бору за кривично дело Загађење животне средине. Кривичним закоником прописана је посебна група кривичних дела против животне средине, а у овом конкретном случају за квалификовани облик са умишљајем казна за правно лице креће се од пет до десет милиона динара.

Тужилац Марина Ћирић данас је изјавила да одустаје од даљег гоњења окривљеног Јианг Си Минга јер је одбрана упутила поднесак маја ове године, са доказима да је одговорно лице за заштиту животне средине код носиоца експлоатације био Бобан Тодоровић. Он је у критичном периоду (2109-2020. година) обављао функцију заменика директора за производњу – Огранак ТИР “Сербиа Зиђин Цоппер” и по природи посла а и по одлуци генералног директора био је задужен за организовање, спровођење и унапређивање послова за заштиту вода и животне средине. Из тужилаштва је предложено и позивање вештака који је установио стање наведено у оптужном акту, у погледу прекорачених вредности тешких метала – арсена, живе и кадмијума.

За данашње суђење била су заинтересована еколошка удружења из Бора и Зајечара која реализују пројекат “Еколошки одговор у Тимочкој крајини”. Кажу, такође ће пратити и главни претрес заказан за 2. новембар, у 12 часова.

Иначе, поступак су обележила бројна одлагања пошто је покренут  након кривичне пријаве РЕРИ-ја. Главни претрес је заказан за 6. децембар прошле године, када је због службеног пута представника Зиђина одложен за 21. фебруар, а тада поново за 25. април. Ново одлагање уследило је 15. јуна.

Овај медијски садржај је произведен у оквиру пројекта „Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини“ који финансира Европска унија, а реализују Удружење „За чесме“, Друштво младих истраживача Бор, Грађанска читаоница „Европа“ Бор и „Дечији центар“ Зајечар. Медијски садржај је искључива одговорност наведених удружења и нужно не одражава ставове Европске уније.

Извор: Замедиа