д/м/2023

Емисија “Еколошки сат”: Повећане концентрације арсена и кадмијума у ваздуху забележене током тест периода рада топионице у Бору (ВИДЕО)

О квалитету ваздуха у Бору, током три и по месеца тестирања нове, реконструисане топионице, али и утицају других извора загађења, у емисији „Еколошки сат“ говорили су гости – др Виша Тасић, научни саветник Института за рударство и металургију и Топлица Марјановић из Друштва младих истраживача Бора.

Нова технологија примењена приликом реконструкције борске топионице решила је проблем сумпордиоксида, али сада су проблем хемијски елементи у суспендованим честицама као што су арсен и кадмијум, рекао је Виша Тасић на основу праћења нивоа ових опасних материја на три мерна места у Бору, током маја, јуна, јула и делимично августа ове године. Он додаје да треба контролисати улаз руде за прераду у топионицу, јер ако она није таква да одговара студији о процени утицаја на животну средину, онда ћемо имати ваздух који не задовољава квалитет и опасан је за људе и околину. Другим речима, у топионицу улази концентрат руде који има много већи проценат арсена и кадмијума него што би према студији смео да има….

Топлица Марјановић из борског Друштва младих истраживача рекао је да на квалитет ваздуха утичу и отворена одлагалишта јаловине и руде, а да “Сербиа ЗиЈин мининг” планира одлагање руде из јаме горње зоне 2 рудника Чукару Пеки на отвореном у количини од преко 32 милиона тона на површини од 30 хектара до краја 2025. године, односно до изградње нове флотације. У тој руди је садржај арсена 3 грама по тони што значи да ће се на отвореном простору наћи 96 тона арсена у руди. Под утицајем ветра прашина ће се подизати и угрожавати ваздух на подручју Бора и Зајечара, јер се ово одлагалиште планира на путу Бор – Зајечар код Николичева. Атмосферске падавине довешће до тзв. лужења па ће тако загадити и водотокове у околини, као што су термални извори у Николичеву и Гамзиграду, објаснио је Марјановић.

Било је речи и о различитим изворима загађења у Бору и Зајечару; док у Бору загађење потиче од рударства и металургије, Зајечар је прошле године био на другом месту у Србији по загађењу од грејања и саобраћаја. То је између осталог зато што се становници Бора углавном греју из даљинског система који је од ове године на гас, а у Зајечару је преко 80 одсто становништва са индивидуалним ложиштима на угаљ и дрва.

Виша Тасић из Института за рударство и металургију закључио је на крају да је неопходно појачати капацитете свих локалних самоуправа које имају проблем са загађењем животне средине. “Ми смо ограничени у институцијама за неке ствари које нису у нашој надлежности и зато локална самоуправа мора да буде јача и да се са тим стварима суочава како би их решавала.”

Емисија „Еколошки сат“ је део пројекта “Еколошки одговор у Тимочкој крајини”, који суфинансира ЕУ, а спроводи Удружење “За чесме” заједно са партнерским организацијама из Бора и Зајечара.

Ова емисија је произведена у оквиру пројекта „Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини“ који финансира Европска унија, а реализују Удружење „За чесме“, Друштво младих истраживача Бор, Грађанска читаоница „Европа“ Бор и „Дечији центар“ Зајечар. Садржај емисије је искључива одговорност наведених удружења и нужно не одражава ставове Европске уније.