21/10/2024

Prva nagrada na 29. INTERFER-u filmu “Ropac reke Timok” u produkciji Udruženja ZA ČESME (VIDEO)

Najbolje ostvarenje u kategoriji “društveno odgovorna reportaža” na 29. internacionalnom festival reportaže – INTERFER – u je ekološki dokumentarac “Ropac reke Timok”,  rađen u produkciji Udruženja ZA ČESME u okviru serijala “Pogledaj oko sebe”, koji je finansirala EU kroz projekat “Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini”.

Izvršnu produkciju potpisuje ZA MEDIA, urednik je Dušan Vojvodić, a autorke Danica Canić i Suzana Stamenković. Snimateljsku ekipu, koju čine Dragan Lazarević, Davor Pujić i David Todorović, predvodi Dejan Todorović, montažer je Ivan Čikarić, narator Ana Vojvodić.

Prvom nagradom na 29. INTERFER-u, Udruženje “ZA česme” zaokružuje prvih deset godina uspešnog rada, kao i završetak projekta “Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini”, koji je finansirala EU. Udruženju je ove godine pripala Godišnja nagrada grada Zaječara, prva nagrada na Međunarodnom festivalu ekološkog i turističkog filma u Vrmdži, i sada “Zlatna Nika” na INTERFER-u.

INTERFER već 29 godina okuplja najbolje autore iz zemlje i regiona. Ove godine je na festival stiglo više od 200 radova iz Srbije, Evrope i iz Palestine. U anjužem izboru za nagrade bilo je tridesetak radova u pet kategorija.

Dobitnik Grand Prix-a ovogodišnjeg festivala INTERFER je novinarka Radio Beograda 2 Aleksandra Vukićević, za reportažu “Arhitektura identiteta”.

Specijalna nagrada žirija INTERFER-a dobio je Mohammed Alaloul iz Palestine za potresnu tv reportažu “Reporter”.

Nagrađeni su još Milan Katanić, TV Prva, za TV reportažu; Svetlana Mandić iz redakcije “Vijesti” – Crna Gora, za novinsku reportaži, Gordana Jelić, Radio Beograd 2, za radio reportažu i Ivica Veselinov, iz “Sportskog žurnala” za foto reportažu.

Podsetimo, ekološki dokumentarac “Ropac reke Timok” prikazan je 10. juna u Novom Sadu u okviru “Green week” festivala koji organizuje EU, a objavljen je i na sajtu Delegacije Evropske Unije u Srbije.

Svoju televizijsku premijeru imao je minulog leta na TV Insajder, a može se pogledati na YT kanalu Udruženja ZA ČESME i Produkcije ZA MEDIA.

Izvor: Zamedia