12/04/2018

Ministarstvo rudarstva i energetike podržalo Projekat očuvanja i legalizacije arteskih česma u Zaječaru

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić primio je danas gradonačelnika Zaječara Boška Ničića i predstavnike Udruženja “ Za česme” iz Zaječara Bobana Pogarčića  i Dušana Vojvodića kako bi dogovorili stručnu i tehničku pomoć u realizaciji Projekta za očuvanje, legalizaciju,revitalizaciju i zaštitu javnih arteskih česama u Zaječaru. Tim povodom Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije izdalo je saopštenje u kome se navodi :

Ministarstvo rudarstva i energetike podržalo je Projekat za očuvanje, legalizaciju, revitalizaciju i zaštitu javnih arteskih česama u Zaječaru.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić primio je gradonačelnika Zaječara Boška Ničića i predstavnike Udruženja „Za česme“, Bobana Pogarčića i Dušana Vojvodića. Na sastanku je dogovoreno da Ministarstvo rudarstva i energetike pruži stručnu i tehničku pomoć u realizaciji Projekta za očuvanje, legalizaciju, revitalizaciju i zaštitu javnih arteskih česama u Zaječaru.

Izdao sam nalog da stručnjaci Ministarstva u saradnji sa projektnim timom iz Zaječara, nađu rešenja koja su održiva i u najboljem interesu očuvanja arteskih česama i vodnih resursa regiona. Cilj je da naprave uputstvo i analizu postojećeg stanja sa predloženim rešenjima za efikasno sprovođenje zakonskih procedura u vezi sa očuvanjem i zaštitom arteskih česama i prirodnih vodnih resursa, kazao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Na sastanku je dogovoreno da već naredne nedelje, stručnjaci ministarstva dođu u Zaječar i sagledaju konkretne modalitete za otpočinjanje postupka legalizacije i revitalizacije arteskih česama na teritoriji Grada. Inače, Zaječar je specifičan po tome što ima najveći broj arteskih česama po glavi stanovnika u svetu.

Navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike

 

Izvor –http://zamedia.rs