26/09/2018

U krivičnom postupku protiv vlasnika hotela Srbija TIS veštak kažnjen sa 150 hiljada dinara

U krivičnom postupku koji se vodi protiv vlasnika i direktora hotela Srbija TIS, Snežane i Toplice Mitrovića za delo oštećenje životne sredine, danas je u nastavku suđenja novčano kažnjen veštak iz Beograda, Srđan Parlić sa 150 hiljada dinara jer nije došao na dva glavna pretresa. Parlić takođe za današnje ročište nije dostavio dokumentaciju o razlozima koji su sprečili  njegov dolazak. Naredni pretres zakazan je za 26. oktobar.

Podsećamo, suđenje koje se vodi zbog presušivanja arteskih česama počelo je 19. oktobra prošle godine, a početkom aprila u Zaječaru je svedočio izvođač radova na arteskoj bušotini hotela, Dušan Stojanović koji je tada rekao da su radovi započeti bez ikakve dokumentacije, a kada su naknadno nabavljene potrebne dozvole izbušen je bunar do nivoa od 160 metara, što je znatno dublje od projektovanog i odobrenog rešenja.

U nastavku postupka, 25. aprila veštak Srđan Parlić nije se pojavio, mada je uredno opravdao svoj nedolazak. Tog dana, javni tužilac je zatražio da se u dokazni materijal uvrsti i dokumentarni film „Kap“, autora Dušana Vojvodića. Advokat odbrane je međutim izjavio da novinari ne mogu da pribavljaju dokaze za sud i da se film može emitovati na televiziji a ne u sudnici. Na kraju je sudija Živković rekao da će o tome da li će “Kap” uvrstiti u dokazni materijal odlučiti naknadno u toku postupka.

Protiv bračnog para Mitrović optužnica je podignuta zbog osnovane sumnje da su počinili krivično delo oštećenje životne sredine tako što su izazvali presušivanje više arteskih česama u Zaječaru. Ovaj krivični postupak je prvi u istoriji srpskog pravosuđa koji procesuira krivično delo oštećenje životne sredine. Inače, ovo suđenje prati veliki broj zainteresovanih građana, okupljenih u Udruženju „Za česme“, a o samom toku suđenja se radi i dokumentarni film koji će zabeležiti epilog krivičnog postupka, ali i borbe građana Zaječara za očuvanje arteskih česama koje su najveće prirodno dobro njihovog grada.


Ovaj medijski sadržaj je sufinansiran sredstvima Ministarstva zaštite životne sredine. Mišljenja i stavovi izraženi u tekstu su odgovornost autora i njegovih saradnika i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Ministarstva zaštite životne sredine.

Ministarstvo zaštite životne sredine

 

 

 


Izvor –http://zamedia.rs