д/м/2018

У кривичном поступку против власника хотела Србија ТИС вештак кажњен са 150 хиљада динара

У кривичном поступку који се води против власника и директора хотела Србија ТИС, Снежане и Топлице Митровића за дело оштећење животне средине, данас је у наставку суђења новчано кажњен вештак из Београда, Срђан Парлић са 150 хиљада динара јер није дошао на два главна претреса. Парлић такође за данашње рочиште није доставио документацију о разлозима који су спречили  његов долазак. Наредни претрес заказан је за 26. октобар.

Подсећамо, суђење које се води због пресушивања артеских чесама почело је 19. октобра прошле године, а почетком априла у Зајечару је сведочио извођач радова на артеској бушотини хотела, Душан Стојановић који је тада рекао да су радови започети без икакве документације, а када су накнадно набављене потребне дозволе избушен је бунар до нивоа од 160 метара, што је знатно дубље од пројектованог и одобреног решења.

У наставку поступка, 25. априла вештак Срђан Парлић није се појавио, мада је уредно оправдао свој недолазак. Тог дана, јавни тужилац је затражио да се у доказни материјал уврсти и документарни филм „Кап“, аутора Душана Војводића. Адвокат одбране је међутим изјавио да новинари не могу да прибављају доказе за суд и да се филм може емитовати на телевизији а не у судници. На крају је судија Живковић рекао да ће о томе да ли ће “Кап” уврстити у доказни материјал одлучити накнадно у току поступка.

Против брачног пара Митровић оптужница је подигнута због основане сумње да су починили кривично дело оштећење животне средине тако што су изазвали пресушивање више артеских чесама у Зајечару. Овај кривични поступак је први у историји српског правосуђа који процесуира кривично дело оштећење животне средине. Иначе, ово суђење прати велики број заинтересованих грађана, окупљених у Удружењу „За чесме“, а о самом току суђења се ради и документарни филм који ће забележити епилог кривичног поступка, али и борбе грађана Зајечара за очување артеских чесама које су највеће природно добро њиховог града.


Овај медијски садржај је суфинансиран средствима Министарства заштите животне средине. Мишљења и ставови изражени у тексту су одговорност аутора и његових сарадника и не представљају нужно званичан став Министарства заштите животне средине.

Министарство заштите животне средине

 

 

 


Извор –хттп://замедиа.рс