12/10/2018

Alarmantno zagađenje na Krimu Ekolozi krive industrijske pogone, hiljade dece hitno evakuisano

Iz gradova, naselja i sela nedaleko od granice između Krima i Ukrajine od početka prošlog meseca zbog zagađenja evakuisano je oko 4.000 dece.

Zagađenje prelazi preko granice između Krima i Ukrajine, a ekolozi za to krive industrijske pogone zbog kojih veliki broj dece ima problema sa disanjem i alergijama. Ruski i ukrajinski zvaničnici dali su različita objašnjenja za problem mada obe strane ukazuju na hemijsko postrojenje „Titan“ na Krimu u kojem se proizvodi titanijum-dioksid, prah kojeg ima u farbi, zubnim pastama i brojnim drugim proizvodima. Ruske vlasti tvrde da je veštačko jezero izvor zagađenja, a Ukrajinci kao uzrok navode trenutne operacije u fabrici.

Pre pripajanja Krima Rusiji, kanal koji je iz reke Dnjepar preusmeravao vodu ka kopnenom delu Ukrajine napajao je jezero tokom letnje suše. Ukrajina je Krimu prekinula snabdevanje vodom nakon čega je jezero isušeno, gde se sada koncentrisala kiselina i ostaci raznih materija koje isparavaju. Meštani sa obe strane granice žale se na kašalj, alergije i pečenje u nosu i grlu.

Ruske vlasti su zatvorile fabriku pre sedam dana i nije poznato da li će to pomoći ukoliko je za isparavanje odgovorno jezero. Ruski zvaničnici evakuisali su oko 3.000 dece iz oblasti nedaleko od fabrike, a Ukrajina je sa svoje strane evakuisala 700 dece. Ruske regionalne vlasti su krajem sedmice proglasile vanrednu situaciju u gradu Armjansku gde brojni meštani nose maske zbog smrada sumpora.

 

Izvor- https://www.blic.rs/