д/м/2018

Алармантно загађење на Криму Еколози криве индустријске погоне, хиљаде деце хитно евакуисано

Из градова, насеља и села недалеко од границе између Крима и Украјине од почетка прошлог месеца због загађења евакуисано је око 4.000 деце.

Загађење прелази преко границе између Крима и Украјине, а еколози за то криве индустријске погоне због којих велики број деце има проблема са дисањем и алергијама. Руски и украјински званичници дали су различита објашњења за проблем мада обе стране указују на хемијско постројење „Титан“ на Криму у којем се производи титанијум-диоксид, прах којег има у фарби, зубним пастама и бројним другим производима. Руске власти тврде да је вештачко језеро извор загађења, а Украјинци као узрок наводе тренутне операције у фабрици.

Пре припајања Крима Русији, канал који је из реке Дњепар преусмеравао воду ка копненом делу Украјине напајао је језеро током летње суше. Украјина је Криму прекинула снабдевање водом након чега је језеро исушено, где се сада концентрисала киселина и остаци разних материја које испаравају. Мештани са обе стране границе жале се на кашаљ, алергије и печење у носу и грлу.

Руске власти су затвориле фабрику пре седам дана и није познато да ли ће то помоћи уколико је за испаравање одговорно језеро. Руски званичници евакуисали су око 3.000 деце из области недалеко од фабрике, а Украјина је са своје стране евакуисала 700 деце. Руске регионалне власти су крајем седмице прогласиле ванредну ситуацију у граду Армјанску где бројни мештани носе маске због смрада сумпора.

 

Извор- https://www.blic.rs/