26/10/2018

Veštak potvrdio nalaz inspektora da je uzrok presušivanja više arteskih česama, bušotina hotela Srbija TIS (VIDEO)

„Bušotina hotela Srbija TIS dovela je do presušivanja više arteskih česama u Zaječaru i izmedju radova na bušotini i presušivanja česama, nesumnjivo postoji uzročna veza“,  ovo je danas pred sudom izjavio veštak Srdjan Parlić u krivičnom postupku protiv vlasnika zaječarskog hotela, bračnog para Toplice i Snežane Mitrović.

Veštak Srdjan Parlić iz Beograda, na pitanje javnog tužioca Slaviše Dimitrijevića, šta bi se dogodilo da je nastavljeno sa eksploatacijom bunara na parkingu hotela Srbija Tis, odgovorio je da bi posledice po zaječarske arteske česme, koje su javno dobro, bile katastrofalne. On se pozvao na izveštaj republičkog hidro – geološkog inspektora iz koga se vidi da izveštaj o izgradnji bušotine nije saglasan sa projektom. Parlić je još rekao da je posao uradjen neprofesionalno i da su prilikom gradjevinskih radova prekršeni uslovi koje propisuje republički Zavod za zaštitu prirode. Da podsetimo, još početkom maja prilikom svedočenja izvodjača radova na bušotini kod hotela, Dušana Stojanovića, čulo se da su radovi počeli bez ikakve dokumentacije, a kada su potrebne dozvole naknadno pribavljene, izbušen je bunar do nivoa od 160  metara što je mnogo dublje od projektovanog i odobrenog. U udruženju “Za česme” koje je i podnelo krivičnu prijavu protiv vlasnika hotela “Srbija Tis”, zadovoljni su današnjim iskazom veštaka.

Aleksandar Marjanović iz Udruženja  “Za česme” je rekao da se danas čuo krunski dokaz:

“Danas smo na sudjenju napokon, posle dužeg vremena imali priliku da čujemo,  po meni krunski dokaz a to je nalaz stručnog lica to jest veštaka koji je nedvosmisleno goivorio o tome da je isključivi krivac za presušivanje česama, bušotina hotela Srbija TIS. Ono što mene lično raduje je da se ceo sudski proces bliži kraju i ono što sam siguran je da će biti dokazana krivica vlasnika hotela.”

Boban Pogarčić, predsednik Udruženja “Za česme” dodaje:

“Danas je saslušan veštak Srdjan Parlić. Po našem mišljenju on je izneo ono što smo mi oduvek i tvrdili a to je da je ta sporna bušotina hotela Srbija TIS uticala definitivno na presušivanje javnih arteskih česama u Zaječaru, tako da očekujemo osudjujuću presudu na koncu ovog celog procesa.”

Protiv bračnog para Toplice i Snežane Mitrović optužnica je podignuta zbog osnovane sumnje da su počinili krivično delo oštećenje životne sredine tako što su izazvali presušivanje više arterskih česama u Zaječaru i ovaj krivični postupak je prvi u istoriji srpskog pravosudja koji procesuira krivično delo oštećenje životne sredine. Iščitavanje pisanih dokaza i davanje završne reči, sudija Saša Živković zakazao je za 23. novembar u 9 sati, nakon čega se očekuje izricanje prvostepene presude.


Ovaj medijski sadržaj je sufinansiran sredstvima Ministarstva zaštite životne sredine. Mišljenja i stavovi izraženi u tekstu su odgovornost autora i njegovih saradnika i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Ministarstva zaštite životne sredine.

 

Ministarstvo zaštite životne sredine

 

 


Izvor –http://zamedia.rs