д/м/2018

Вештак потврдио налаз инспектора да је узрок пресушивања више артеских чесама, бушотина хотела Србија ТИС (ВИДЕО)

„Бушотина хотела Србија ТИС довела је до пресушивања више артеских чесама у Зајечару и измедју радова на бушотини и пресушивања чесама, несумњиво постоји узрочна веза“,  ово је данас пред судом изјавио вештак Срдјан Парлић у кривичном поступку против власника зајечарског хотела, брачног пара Топлице и Снежане Митровић.

Вештак Срдјан Парлић из Београда, на питање јавног тужиоца Славише Димитријевића, шта би се догодило да је настављено са експлоатацијом бунара на паркингу хотела Србија Тис, одговорио је да би последице по зајечарске артеске чесме, које су јавно добро, биле катастрофалне. Он се позвао на извештај републичког хидро – геолошког инспектора из кога се види да извештај о изградњи бушотине није сагласан са пројектом. Парлић је још рекао да је посао урадјен непрофесионално и да су приликом градјевинских радова прекршени услови које прописује републички Завод за заштиту природе. Да подсетимо, још почетком маја приликом сведочења изводјача радова на бушотини код хотела, Душана Стојановића, чуло се да су радови почели без икакве документације, а када су потребне дозволе накнадно прибављене, избушен је бунар до нивоа од 160  метара што је много дубље од пројектованог и одобреног. У удружењу “За чесме” које је и поднело кривичну пријаву против власника хотела “Србија Тис”, задовољни су данашњим исказом вештака.

Александар Марјановић из Удружења  “За чесме” је рекао да се данас чуо крунски доказ:

“Данас смо на судјењу напокон, после дужег времена имали прилику да чујемо,  по мени крунски доказ а то је налаз стручног лица то јест вештака који је недвосмислено гоиворио о томе да је искључиви кривац за пресушивање чесама, бушотина хотела Србија ТИС. Оно што мене лично радује је да се цео судски процес ближи крају и оно што сам сигуран је да ће бити доказана кривица власника хотела.”

Бобан Погарчић, председник Удружења “За чесме” додаје:

“Данас је саслушан вештак Срдјан Парлић. По нашем мишљењу он је изнео оно што смо ми одувек и тврдили а то је да је та спорна бушотина хотела Србија ТИС утицала дефинитивно на пресушивање јавних артеских чесама у Зајечару, тако да очекујемо осудјујућу пресуду на концу овог целог процеса.”

Против брачног пара Топлице и Снежане Митровић оптужница је подигнута због основане сумње да су починили кривично дело оштећење животне средине тако што су изазвали пресушивање више артерских чесама у Зајечару и овај кривични поступак је први у историји српског правосудја који процесуира кривично дело оштећење животне средине. Ишчитавање писаних доказа и давање завршне речи, судија Саша Живковић заказао је за 23. новембар у 9 сати, након чега се очекује изрицање првостепене пресуде.


Овај медијски садржај је суфинансиран средствима Министарства заштите животне средине. Мишљења и ставови изражени у тексту су одговорност аутора и његових сарадника и не представљају нужно званичан став Министарства заштите животне средине.

 

Министарство заштите животне средине

 

 


Извор –хттп://замедиа.рс