14/11/2018

Predstavljen projekat hidrogeoloških istraživanja zaječarskih česama (VIDEO)

 

Danas je u Zaječaru predstavljen projekat “Primenjenih hidrogeoloških istraživanja zaječarskog neogenog basena iz koga se kaptiraju arteske česme na teritoriji grada Zaječara”. Projekat je predstavio dr Petar Dokmanović, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta iz Beograda. Po njegovim rečima na ovaj način će biti sagledano, između ostalog, čime grad Zaječar raspolaže, odnosno koliko ima česama u gradu, kakav je kvalitet voda, koliki je pritisak i protok, kakva je izdašnost i kolika je tepmeratura arteskog horizonta zaječarskog basena.

Ovo je prvi korak u definisanju resursa u kvalitetivnom i kvantitativnom smislu. Urađenim elaboratom biće sagledano stanje, donete mere na njegovom poboljšanju sa ciljem stavljanja pod kontrolu i održivog upravljanja česmama. Vreme realizacije projekta je 20 meseci. Kako je rečeno na današnjoj prezentaciji, projekat je svojevrsni kuriozitet u Srbiji. Bilansne rezerve podzemnih voda će biti stavljene u funkciju ekploatacije, kako bi njihov neposredni korisnik ostario pozitivne tehno-ekonomske odnosno finansijske efekte.

Projekat rekonstrukcije i revitalizacije arteskih česama realizuju Grad Zaječar, Udruženje “Za česme” i Kompanija “Hajneken” doo u Srbiji.

 

Ovaj medijski sadržaj je sufinansiran sredstvima Ministarstva zaštite životne sredine. Mišljenja i stavovi izraženi u emisiji su odgovornost autora i njegovih saradnika i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Ministarstva zaštite životne sredine.

 

Ministarstvo zaštite životne sredine

 

 

Preuzeto sa: http://zamedia.rs/stranice/vesti/8082/predstavljen-projekat-hidrogeoloskih-istrazivanja-zajecarskih-cesama-video