д/м/2018

Представљен пројекат хидрогеолошких истраживања зајечарских чесама (ВИДЕО)

 

Данас је у Зајечару представљен пројекат “Примењених хидрогеолошких истраживања зајечарског неогеног басена из кога се каптирају артеске чесме на територији града Зајечара”. Пројекат је представио др Петар Докмановић, професор Рударско-геолошког факултета из Београда. По његовим речима на овај начин ће бити сагледано, између осталог, чиме град Зајечар располаже, односно колико има чесама у граду, какав је квалитет вода, колики је притисак и проток, каква је издашност и колика је тепмература артеског хоризонта зајечарског басена.

Ово је први корак у дефинисању ресурса у квалитетивном и квантитативном смислу. Урађеним елаборатом биће сагледано стање, донете мере на његовом побољшању са циљем стављања под контролу и одрживог управљања чесмама. Време реализације пројекта је 20 месеци. Како је речено на данашњој презентацији, пројекат је својеврсни куриозитет у Србији. Билансне резерве поѕемних вода ће бити стављене у функцију екплоатације, како би њихов непосредни корисник остарио позитивне техно-економске односно финансијске ефекте.

Пројекат реконструкције и ревитализације артеских чесама реализују Град Зајечар, Удружење “За чесме” и Компанија “Хајнекен” доо у Србији.

 

Овај медијски садржај је суфинансиран средствима Министарства заштите животне средине. Мишљења и ставови изражени у емисији су одговорност аутора и његових сарадника и не представљају нужно званичан став Министарства заштите животне средине.

 

Министарство заштите животне средине

 

 

Преузето са: хттп://замедиа.рс/странице/вести/8082/представљен-пројекат-хидрогеолоских-истразивања-зајецарских-цесама-видео