19/11/2018

Privodi se kraju renoviranje prve tri arteske česme u Zaječaru (VIDEO)

Proteklog vikenda kod renovirane česme u naselju Kraljevica obavljeni su završni radovi, naime izvršena je rekonstrukcija cevi u bunaru. Pre toga bušotina je očišćena i isprana, tako da je sada kompletna instalacija obnovljena. U subotu, 24. novembra na manifestaciji koja će biti organizovana kod Avnojske česme biće predstavljeni svi projekti rekonstrukcije i revitalizacije arteskih česama u Zaječaru.

Od narednog vikenda renovirana česma u naselju Kraljevica biće svečano otvorena, tako da se ovih dana obavljaju završni radovi. U bunarskom delu zamenjena je kompletna instalacija i očekuje se, kada voda bude potekla, da protok bude veći bar za jednu trećinu, kaže Nikola Šarčević, koji obavlja poslove nadzora nad hidrogeološkim ispitivanjima:

„Ovde iza mene možemo videti bušotinu sa koje je izvučeno cevovodom do mesta isticanja, odnosno do Avnojske česme i sada je trenutno u fazi rekonstrukcija cevi, to je takozvana metoda FUF, filter u filter. Ove cevi spuštamo, prethodno smo isprali, očistili bušotinu, sada spuštamo nove cevi da kada završimo radove dobijemo kako u nadzemnom delu novu česmi i u podzemnom delu, da instalacija kompletno bude nova.“

Ovakvom rekonstrukcijom bunara sprečava se prodor zagađenja gornjih površinskih voda u dubinu gde se nalaze kvalitetne arteske vode:

„Pošto smo u prethodnim postupcima izvršili snimanje kamerom do dubine bušotine, utvrdili smo da je krajnja dubina 241 metar i utvrdili smo da su netipične cevi ugrađene, da je ova bušotina sama po sebi dosta stara, oko sto godina. Ovih dimenzija cevi jednostavno više nisu u tim mernim jedinicama i ovde je stavljen sistem koji se zove Open hole, znači bušotina bez filtera sa otvorenim delom odakle utiče voda, tako da je to netipično da se u neogenim sedimentima stavlja taj tip bušotine i zato sad ispravljamo i spuštamo ipak filtere u ove stare cevi.“

Prvi put rađena je proširena analiza vode sa svih arteskih česama u gradu i utvrđeno je da kvalitet odgovara svim standardima.

Projekat rekonstrukcije i revitalizacije arteskih česama realizuju Grad Zaječar, Udruženje „Za česme“ i Kompanija Hajneken doo u Srbiji.

Ovaj medijski sadržaj je sufinansiran sredstvima Ministarstva zaštite životne sredine. Mišljenja i stavovi izraženi u emisiji su odgovornost autora i njegovih saradnika i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Ministarstva zaštite životne sredine.

 

Ministarstvo zaštite životne sredine

 

 

Preuzeto sa: Za media