д/м/2018

Приводи се крају реновирање прве три артеске чесме у Зајечару (ВИДЕО)

Протеклог викенда код реновиране чесме у насељу Краљевица обављени су завршни радови, наиме извршена је реконструкција цеви у бунару. Пре тога бушотина је очишћена и испрана, тако да је сада комплетна инсталација обновљена. У суботу, 24. новембра на манифестацији која ће бити организована код Авнојске чесме биће представљени сви пројекти реконструкције и ревитализације артеских чесама у Зајечару.

Од наредног викенда реновирана чесма у насељу Краљевица биће свечано отворена, тако да се ових дана обављају завршни радови. У бунарском делу замењена је комплетна инсталација и очекује се, када вода буде потекла, да проток буде већи бар за једну трећину, каже Никола Шарчевић, који обавља послове наѕора над хидрогеолошким испитивањима:

„Овде иза мене можемо видети бушотину са које је извучено цевоводом до места истицања, односно до Авнојске чесме и сада је тренутно у фази реконструкција цеви, то је такозвана метода ФУФ, филтер у филтер. Ове цеви спуштамо, претходно смо испрали, очистили бушотину, сада спуштамо нове цеви да када завршимо радове добијемо како у наѕемном делу нову чесми и у поѕемном делу, да инсталација комплетно буде нова.“

Оваквом реконструкцијом бунара спречава се продор загађења горњих површинских вода у дубину где се налазе квалитетне артеске воде:

„Пошто смо у претходним поступцима извршили снимање камером до дубине бушотине, утврдили смо да је крајња дубина 241 метар и утврдили смо да су нетипичне цеви уграђене, да је ова бушотина сама по себи доста стара, око сто година. Ових димензија цеви једноставно више нису у тим мерним јединицама и овде је стављен систем који се зове Опен холе, значи бушотина без филтера са отвореним делом одакле утиче вода, тако да је то нетипично да се у неогеним седиментима ставља тај тип бушотине и зато сад исправљамо и спуштамо ипак филтере у ове старе цеви.“

Први пут рађена је проширена анализа воде са свих артеских чесама у граду и утврђено је да квалитет одговара свим стандардима.

Пројекат реконструкције и ревитализације артеских чесама реализују Град Зајечар, Удружење „За чесме“ и Компанија Хајнекен доо у Србији.

Овај медијски садржај је суфинансиран средствима Министарства заштите животне средине. Мишљења и ставови изражени у емисији су одговорност аутора и његових сарадника и не представљају нужно званичан став Министарства заштите животне средине.

 

Министарство заштите животне средине

 

 

Преузето са: За медиа