д/м/2018

ЕУ планира да до 2050. године буде климатски неутрална

Европска комисија заложила се да Европска унија има укупно нулту емисију штетних гасова до 2050. године, што траже научници како би се избегло катастрофално глобално загревање.

Европска унија је прва велика привреда која жели да постигне климатску неутралност у наредне три деценије. План, који је објављен уочи глобалног климатског самита, далеко је амбициознији од циљева које су поставиле многе чланице ЕУ.

Комесар за климу Мигел Ариас Канете навео је недавни извештај научника у којем се упозорава на смртоносне последице по многе врсте на Земљи од раста температуре.

То је заиста био позив за буђење„, рекао је Ариас Канете новинарима у Бриселу и додао да „ЕУ данас одговара на тај позив“.

Стручњаци кажу да је окончање употребе фосилних горива – процес декарбонизације – једна од најважнијих неопходних мере за остваривање циљева Париског климатског споразума из 2015. године да се глобално загревање ограничи на до 1,5 степени до краја века.

Укупно нулта емисија би значила да све емитоване гасове с ефектом стаклене баште треба да упију шуме или нове технологије које могу уклањати угљеник из атмосфере.

Ариас Канете је рекао да оруђа за остваривање тог циља већ постоје.

Не измишљамо точак„, додао је он.

Ипак, Ариас Канете је додао да су потребне знатне инвестиције да се европска привреда преусмери с фосилних горива и да то треба урадити на друштвено прихватљив начин.

Предлог Европске комисије, који су поздравиле еколошке организације, није обавезујући, али се њиме додатно врши притисак на чланице ЕУ које су се опирале постављању виших циљева у смањењу емисије гасова с ефектом стаклене баште.

Немачка, највећа европска привреда, вероватно неће испунити своје циљеве за 2020. годину и канцеларка Ангела Меркел се успротивила подизању циљаног смањења за 2030. са 40 одсто на 45 одсто.

Немачки министар за развој Герд Милер покушао је да скрене пажњу на напоре своје земље да помогне сиромашним државама да остваре своје климатске циљеве, наводећи да потенцијално повећање емисија у њима може далеко превазићи смањења у Европи.

Берлин је удвустручио своје финансирање за Фонд зелене климе на 1,5 милијарди евра да би се појачале еколошке мере у земљама у развоју.

Преузето са: натионалгеограпхиц.рс