18/12/2018

Svetski fond za prirodu: Neophodna veća posvećenost država u borbi protiv klimatskih promena

Svetski fond za prirodu (WWF) podržao je danas usvajanje pravilnika o primeni Pariskog sporazuma na konferenciji Ujedinjenih Nacija o klimi (COP24), ali je izrazio zabrinutost zbog nedostatka ambicije pojedinih država da rešavaju gorući problem klimatskih promena.

Svetski lideri došli su u Katovice sa zadatkom da odgovore na poslednja naučna istraživanja koja pokazuju da imamo samo 12 godina da emisiju gasova sa efektom staklene bašte smanjimo za 50 odsto i tako sprečimo katastrofalno globalno zagrevanje. Značajan napredak je ostvaren, ali u Poljskoj se pokazalo da mnoge države i dalje ne razumeju ovu klimatsku krizu„, izjavio je direktor programa za klimu i energiju u WWF-u Manuel Pulgar – Vidal.

On je ocenio da je „srećom Pariski sporazum imun na geopolitičke oluje i sada je potrebna veća posvećenost država pre 2020. godine, jer budućnost svih nas je u pitanju„.

Najnoviji izveštaj Međuvladinog panela o klimatskim promenama ukazao je na potrebu da države povećaju svoje ciljeve u borbi sa klimatskim promenama već do 2020. godine, kako bi se globalno zagrevanje zadržalo ispod dva stepena Celzijusa, kako je dogovoreno Pariskim sporazumom, piše u saopštenju WWF-a.

Dodaje se da su velika očekivanja sada usmerena na Samit generalnog sekretara Ujedinjenih Nacija koji će se održati 23. septembra 2019. godine.

Lideri sada imaju jasan zadatak, a to je da na ovu konferenciju u septembru dođu sa većom posvećenošću i unapređenim ciljevima koje će ispuniti do 2020. godine. Sve manje od toga značilo bi politički neuspeh„, kazao je Pulgar-Vidal.

Preuzeto sa: Beta