д/м/2018

Светски фонд за природу: Неопходна већа посвећеност држава у борби против климатских промена

Светски фонд за природу (WWФ) подржао је данас усвајање правилника о примени Париског споразума на конференцији Уједињених Нација о клими (ЦОП24), али је изразио забринутост због недостатка амбиције појединих држава да решавају горући проблем климатских промена.

Светски лидери дошли су у Катовице са задатком да одговоре на последња научна истраживања која показују да имамо само 12 година да емисију гасова са ефектом стаклене баште смањимо за 50 одсто и тако спречимо катастрофално глобално загревање. Значајан напредак је остварен, али у Пољској се показало да многе државе и даље не разумеју ову климатску кризу„, изјавио је директор програма за климу и енергију у WWФ-у Мануел Пулгар – Видал.

Он је оценио да је „срећом Париски споразум имун на геополитичке олује и сада је потребна већа посвећеност држава пре 2020. године, јер будућност свих нас је у питању„.

Најновији извештај Међувладиног панела о климатским променама указао је на потребу да државе повећају своје циљеве у борби са климатским променама већ до 2020. године, како би се глобално загревање задржало испод два степена Целзијуса, како је договорено Париским споразумом, пише у саопштењу WWФ-а.

Додаје се да су велика очекивања сада усмерена на Самит генералног секретара Уједињених Нација који ће се одржати 23. септембра 2019. године.

Лидери сада имају јасан задатак, а то је да на ову конференцију у септембру дођу са већом посвећеношћу и унапређеним циљевима које ће испунити до 2020. године. Све мање од тога значило би политички неуспех„, казао је Пулгар-Видал.

Преузето са: Бета