д/м/2019

Шведски научници произвели гориво од остатака дрвећа

Да ли ће се корење, гране и гранчице једног дана користити за погон аутомобила? Томе се надају шведски научници након што су произвели биопродукт који, засад скромно, чини управо то. Хемичар Кристијан Хултеберг са универзитета у Лунду искористио је црну течност која је отпад у производњи целулозе и папира како би створио полимер лигнин. Након прочишћавања и филтрације, претворио га је у мешавину горива.

„Заправо користимо део стабла који је отпад у производњи целулозе и папира…тај део додаје вредност мање искористивим деловима стабала“, рекао је он. У смислу заштите околине, Хултеберг каже да је бољи од осталих биогорива попут етанола. „Добар део контроверзи повезаних с производњом етанола произлази из употребе сировина које се заправо могу користити за исхрану људи“, појаснио је.

Хултеберг је изградио експерименталну електрану и нада се да ће „шумско гориво“ бити у широј употреби до 2021. Иако ће задовољавати само део потреба шведских возача, очекује да ће, заједно с другим обновљивим изворима на којима се ради, придонети смањењу употребе фосилних горива.

Преузето са: натионалгеограпхиц.рс