19/02/2019

Globalno zagrevanje će do 2100. godine promeniti boju okeana

Zbog klimatskih promena okeani će uskoro promeniti boju, a nedostatak fitoplanktona mogao bi imati negativan uticaj na lov ribe.

I dok se američki predsednik Donald Tramp na Tviteru smeje globalnom zagrevanju, naučnici su na iglama. Nove studije upozoravaju da će zbog klimatskih promena okeani uskoro početi da menjaju boju.

Okeani se zagrevaju i postaju „kiseliji”, što je rezultat klimatskih promena, a nova studija pokazuje da će uskoro i promeniti boju. Istraživanje je dokazalo da će plavi delovi okeana za nekoliko decenija biti dosta svetliji, a do 2100. godine promena boje će zahvatiti više od polovine površine svetskoh okeana, piše Novi list.

Ali, ne menja se samo boja morske površine, stižu promene i u populaciji morskih fitoplanktona. Ovi mali organizmi su puni zelenog pigmenta hlorofila, a smanjenje njihove populacije će takođe uticati na boju okeana, prenosi NBC.

„Ovi mikroskopski organizmi žive u vodama i baza su morskog lanca ishrane”, izjavila je Stefani Dutkievič, stručnjak za morsku ekologiju. „S obzirom da se nalaze u moru menjaju njegovu boju. Što ih je manje, to će morska površina postajati sve svetlija”.

Područja koja su najviše ugrožena su Atlanski i Južni okean. Promena u svetu fitoplanktona, koji su hrana malih morskih bića, mogla bi dovesti do kolapsa ribara. Smanjenjem broja fitoplanktona smanjuje se broj riba čime automatski propadaju ribolovna područja.

Mali odranizmi su od velike važnosti ne samo za morski već i za kopneni svet. Absorbuju ugljen dioksid poput drveća i pomažu u održavanju nivoa staklene bašte te sprečavaju da ista naraste.

Preuzeto sa: nationalgeographic.rs