28/03/2019

Infuzija za klimatske promene: Tužna sudbina slanog jezera koje nestaje

Za skoro pola veka nestalo je 90 procenata površine jednog od najvećih slanih jezera – Urmija nestaje alarmantnom brzinom. Nestanak ovog prirodnog fenomena utiče i na životinje koje žive u neposrednoj blizini.

Najveće slano jezero na Bliskom Istoku, Urmija u Iranu, za samo 20 godina smanjilo se 10 procenata, zbog sve viših temperatura. Ovakvom ishodu doprinela je i izgradnja brana i bušotina koje sprečavaju dotok vode iz okolnih reka i pritoka.

Rezultat isušivanja jezera je i sve intenzivniji salinitet koji ne mogu da prežive brojne životinjske vrste kojima je ovo prirodno stanište. Flamingosi, pelikani, patke i čaplje ne dolaze na jezero jer u njemu više nema ribe. Endemske vrste rakova, takođe, ne mogu da podnesu novonastalu količinu soli. Visok salinitet pogoduje crvenim algama koje otpuštaju crvenu boju kako bi upile više svetlosti, pa je zbog ovoga jezero sve crvenije.

Usled isušivanja na tlu ostaje so koju vetar raznosi na okolno, obradivo zemljište i tako smanjuje njegovu plodnost i uništava useve.

Postepeno gašenje ovog prirodnog fenomena, koji čine i 120 ostrva, izazvalo je reakciju UNESCO-a i WHO-a. Ove organizacije sada investiraju u tehnologiju za navodnjavanje farmi i bore se protiv ilegalnih bušenja. Sezonske kiše prirodno deluju da jezero ne presuši, ali to više nij dovoljno.

Preuzeto sa:nationalgeographic. rs